COMARCA, CULTURA
- L'Espluga Calba

Creu de Sant Jordi per a Joan Llort, mossèn de l'Espluga Calba

Mossèn Joan va ser impulsor de John-Fil als anys 70 (foto: Arxiu)

Joan Llort i Badies, mossèn de l'Espluga Calba des de fa 45 anys, és una de les 27 persones que el govern de la Generalitat ha decidit guardonar amb la Creu de Sant Jordi 2014 "en reconeixement a la seva tasca de promoció de la comarca de les Garrigues mitjançant iniciatives culturals, socials i econòmiques valuoses per a la comunitat".

D'aquestes, el Govern en destaca, per exemple, l’impuls de la cooperativa de gènere de punt John-Fil, que des del 1970 "ha contribuït amb èxit, des de la catalanitat, a la dinamització del territori".

Precisament aquest mes de gener, l'Espluga va retre un homenatge popular a mossèn Joan Llort amb motiu dels seus anys de dedicació a la parròquia i la implicació en diversos aspectes del municipi. Llort, que va néixer a Guimerà (l'Urgell) i també havia exercit a parròquies veïnes com la dels Omellons, té actualment 81 anys.

Federació d'Ateneus
D'altra banda, entre els 15 entitats també guardonades hi ha la Federació d'Ateneus de Catalunya -de la qual n'és membre l'Ateneu Popular Garriguenc-. EL Govern considera que "les entitats que aplega la Federació contribueixen a l'expansió de la cultura, al foment de l'associacionisme i al reequilibri del territori". Precisament el divendres que ve, 11 d'abril, es presenta a les Borges un llibre sobre els 20 anys de l'entitat garriguenca.