COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

El campaner de les Borges acomiada la 'Mònica' de Lleida

La 'Mònica', una de les dues campanes situades al pis superior de la Seu (foto: J.I. Rodríguez)

Pere Giné Alsinet, campaner de les Borges, és un dels participants, aquest dimecres 7 de maig, al desclavament de la 'Mònica', la campana de la Seu Vella de Lleida que ha tocat els quarts durant 528 anys, que emprèn un viatge a Alemanya per a ser restaurada.

De manera simbòlica, el davallament de la campana servirà per emprendre la campanya de recaptació popular dels diners que calen per a restaurar les set campanes de la Seu i reubicar-les al seu lloc original, així com poder visitar-les amb comoditat als pisos corresponents del campanar.

El programa d'actes que s'ha preparat per a l'ocasió inclou els preparatius dels treballs de desplaçament al matí i el comiat com a tal a la tarda, a partir de les 18h, amb tocs de la 'Silvestra' -la campana del costat de la 'Mònica'-, repics de comiat de les altres campanes del campanar, rebuda de la 'Mònica' a la porta dels Apòstols, ubicació temporal a la capella de Sant Pere Màrtir del claustre i repicades de benvinguda pel carrilló de Pere Giné.

Campana horària
Ubicades al cos superior del campanar, són només dues campanes, però tant per la seva anitguitat com per les seves característiques formals són unes autèntiques joies del patrimoni lleidatà. Des de l’any 1418, la gran, 'Silvestra', ha tocat puntualment totes les hores del dia i a partir de 1486 va tenir el fidel complement de la 'Mònica' per a fer sonar els quarts. Aquesta va haver d'emmudir l'any 2004, al detectar-s'hi una perillosa esquerda que fa imprescindible la restauració d'aquesta campana, una de les millors campanes gòtiques de tot l’Estat per la qualitat de la decoració. 

Les litúrgiques
Són el grup de campanes més nombrós de la Seu, ubicades al darrer pis del cos inferior del campanar. Van arribar a ser un total de 14, però van desaparèixer totes durant la darrera Guerra Civil. Entre 1945 i 1946 es van fer les cinc que hi ha actualment (la 'Bàrbara', la 'Sagristana', la 'Marlesa', la 'Marieta 1' i la 'Meuca') que resulten insuficients per completar l’escala musical. Fonts del temple expliquen que "caldrà completar en un futur proper les notes que falten amb noves campanes".

VÍDEO on Pere Giné explica el funcionament del campanar de les Borges: