COMARCA

Premien l’INS Josep Vallverdú per una 'app' sobre turisme a les Garrigues

Cinc alumnes de l’assignatura optativa d’informàtica de l’INS Josep Vallverdú de les Borges van guanyar el passat divendres el premi a la millor aplicació per a telèfon mòbil o tauleta a nivell escolar de Catalunya; concretament, dins la categoria d'ús i serveis i en el marc del programa internacional mschools patrocinat per GSMA i dissenyat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L’aplicació informàtica, anomenada Turisme Garrigues, dóna a conèixer el turisme de la comarca a través de diferents propostes d’oci, com rutes a peu o en bicicleta, llocs d’interès, cellers i cooperatives -algunes de les quals permeten comprar oli online- i també proporciona informació útil com horaris de transports, allotjaments i restaurants ordenats per municipi i per proximitat.

L'equip guanyador està format per Guillem Prats, Laura Oró, Laia Olivart, Clara Barrufet i Sergi Torné, alumnes de 4rt d'ESO de les Borges, Juneda i Puiggròs. El professor del'assignatura d'informàtica és Francesc Solans. De les 25 apps finalistes, la del centre garriguenc era, i encara és, l'única que està penjada a la botiga de Google Play. "Si en emprenedoria cal buscar el valor diferencial, aquest n'és un i el qual certament marca una diferència molt important", s'explica al blog del centre, que afegeix que "un altre valor diferencial és que aquest grup d'alumnes ha trobat un espai dins de les milions d'apps que hi ha avui dia que no estava cobert i que era donar a conèixer la meravellosa comarca de les Garrigues". La iniciativa ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de les Borges, el patronat de la Fira de l'Oli i el Consell Comarcal, així com d'algunes de les cooperatives de la comarca.

Una aula diferent

El treball s'ha desenvolupat a l'aulABP (aula d'Aprenentatge Basat en Projectes), una aula amb una metodologia de treball totalment diferent a la convencional, ja que deixa de banda les classes magistrals per posar l'alumne al centre del procés d'aprenentatge. En aquest enllaç podeu llegir el reportatge que Alba Falcó en va fer el març de 2013, dos mesos després que es posés en marxa.