COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Què ha passat amb les dates de les Festes Majors de Juneda, Castelldans i les Borges?

El calendari ha volgut que enguany es donés una combinació poc habitual entre tres Festes Majors molt properes: Juneda, Castelldans i les Borges. Si bé el més habitual és que a la de Juneda, de finals d'agost, la segueixi el cap de setmana següent la de les Borges i quan aquesta cueja comenci la de Castelldans, aquesta vegada no ha estat ben bé així.

D'una banda, entre les festes de Juneda i les de les Borges hi ha hagut una setmana entremig, cosa que ha descol·locat la programació de vacances de més d'un veí. I, d'una altra, la de Castelldans ha començat aquest dimarts, 2 de setembre, uns dies abans que ho faci la de les Borges, el divendres 5. Per què?

El motiu d'aquest ordre és que Juneda fa la seua Festa Major l'últim cap de setmana d'agost, però amb la premissa de no agafar cap dia de setembre. Per tant, si feia la festa el cap de setmana del 30 i 31 d'agost, com que el dilluns també s'hi fa festa i era 1 de setembre, es va programar finalment pel cap de setmana anterior: 22, 23, 24 i 25 d'agost.

Pel que fa a les Borges, la premissa és que sempre comença el primer diumenge de setembre, que enguany cau en dia 7. Per tant, entre Juneda i les Borges hi han hagut més dies de separació que de normal. I, finalment, com que Castelldans sempre comença la seua festa gran el primer dimarts de setembre, aquest queia en dia 2, de manera que han arribat abans les celebracions de Castelldans que de les Borges.

Tot i no ser la combinació més freqüent, tampoc és del tot estranya. L'última vegada que es va donar l'ordre Juneda-Castelldans-les Borges va ser l'any 2009. Aleshores, però, els dos caps de setmana festius de Juneda i les Borges van ser consecutius. L'any anterior, el 2008, sí que es va donar exactament la mateixa correlació de dies que la d'enguany.