COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

Les Borges exposa l'espectacular maqueta del setge de 1714

(foto: Aj. de les Borges)

Durant tota aquesta setmana, les Borges exposa la maqueta del setge de l’11 de setembre de 1714 al baluard de Santa Clara, el darrer a caure a mans de les tropes borbòniques, i que és obra, entre altres, del borgenc Lluís Faura [v. SomGarrigues, núm 379]. La maqueta va estar exposada al Born Centre Cultural de Barcelona fins a l'1 de setembre, farà aquesta estada a les Borges i tornarà al recinte barceloní, on s'estarà els mesos d'octubre, novembre i desembre. 

Més enllà de la representació material, que fa 3 metres de llarg per 2 d’ample i compta amb més de 1.300 figures, l’obra requereix tota una feina prèvia de documentació històrica. “No havia llegit mai tants llibres sobre el 1714 com ara”, explica Faura. La maqueta, que va començar a ser concebuda després de la Via Catalana, està ambientada amb músiques que sonaven durant la Guerra de Successió i que han estat recuperades pel grup Quartana.

L'obra es podrà contemplar a la Sala Pifarré entre les 5 i les 8 del vespre de dilluns a dissabte i de les 10 a les 13:30 el dissabte i el diumenge. L'entrada és gratuïta.

Sobre altres possibles exposicions, els responsables (que a més de Lluís Faura són Josep Bernaus, de Balaguer, i Xan Miniatures, de León) expliquen que el cost és mínim, ja que l’únic que cobren és el transport i la recollida. Altres obres seues de dimensions similars fan referència a la Segona Guerra Mundial.