COMARCA

Un seminari commemora els 250 anys d'expansió de l'olivera arbequina

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) acull des d’avui i fins el proper dijous un seminari sobre els olis verges d’oliva arbequina en motiu dels 250 anys d’expansió i cultiu d’aquest tipus de varietat. Va ser la figura del Duc de Medinaceli, (Senyor d’Arbeca) qui va afavorir, a partir de la dècada del 1760, la plantació d’oliveres Arbequina en el territori.

La sessió inaugural que tindrà lloc avui a les 19.30 hores, a càrrec de la catedràtica de Tecnologia d’Aliments, Paz Romero, parlarà sobre les característiques específiques d’aquesta varietat. Tot seguit Pilar Pardell (membre del panell de tast oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya) mostrarà com valorar un oli a partir d’un tast sensorial.

Demà, dia 3, el professor d’història econòmica de la UdL, Enric Vicedo, impartirà la conferència sobre: “L’olivera i l’oli i les transformacions econòmiques en les comarques de Lleida (segles XVII-XX)”. Finalment, el proper dijous es tractaran les propietats nutricionals de l’oli d’oliva verge extra en una ponència a càrrec de la professora de tecnologia dels aliments i responsable del “grup de recerca en atioxidants” de la Universitat de Lleida, M. José Motilva.

La finalitat principal d’aquestes conferències és fer difusió dels coneixements científics que s’han anat adquirint en diversos estudis portats a terme al llarg dels últims anys sobre l’oli d’oliva verge d’olives Arbequina, i així contribuir a que, encara més, aquest producte sigui reconegut mundialment per la singularitat de les seves propietats de sabor i aroma.