COMARCA

Almatret, l'únic poble garriguenc sense punt de votació pel 9N

32 dels 33 pobles de les Garrigues tindran, finalment, un punt de votació per a la consulta popular del 9 de novembre sobre el futur polític de Catalunya. Inicialment, la Generalitat només havia anunciat 600 "col·legis electorals", els corresponents als edificis dels quals és titular. Això deixava de banda moltíssims pobles petits, entre els quals la immensa majoria dels garriguencs. De fet, només les Borges i la Granadella tenen institut de secundària, que és on el govern plantejava dur a terme la consulta.

Finalment, a finals de la setmana passada, la delegació del govern a Lleida va enviar una carta a tots els ajuntaments demanant-los si podien cedir algun local municipal per dur a terme e, procés participatiu al seu municipi, i els convocava aquest dilluns al matí per fer entrega dels formularis. Excepte Almatret, els altres 32 representants municipals de la comarca hi han anat o hi han fet arribar la seua disponibilitat, que en general es correspon a la que van mostrar ja amb l'aprovació de les mocions de suport al 9N, en general abans de la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional.

Consultat per SomGarrigues, l'alcalde d'Almatret, Jesús Quiroga (PP), ha explicat que no ha pogut assistir a la reunió de Lleida, però tampoc ha rebutjat que no hi acabi havent punt de votació al seu municipi. "Esperem a veure què ens diuen", ha conclòs. Per si de cas, l'Ajuntament de Maials, poble veí, ja s'ha ofert a ubicar dues meses de votació, una de les quals per acollir els possibles votants almatrusos.

El municipi del DNI
A diferència de les consultes populars del 2009 i 2010, aquesta vegada només es podrà votar al municipi que consti al DNI de cada ciutadà, tant si és on actualment es resideix com no. Podran votar els majors de 16 anys residents a Catalunya, també els no nacionalitzats. Així, els membres d’estats de la Unió Europea i d’altres estats de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa han de presentar el document d’identitat o passaport vigent acompanyat del Certificat de registre de ciutadà de la Unió Europea (on consta el número d’identitat d’estranger). Pels nacionals de tercers Estats, es requerirà el passaport vigent acompanyat de la targeta d’identitat d’estranger (TIE) vigent.

Es preveu que la Generalitat faciliti a cada consistori un ordinador per a la consulta, amb el programari informàtic corresponent, i s'imparteixi una formació a les persones responsables del procés participatiu. En general, a les Garrigues les votacions tindran lloc als locals on habitualment es fan les eleccions convencionals.