COMARCA
- La Floresta

La Floresta reconstrueix la Creu de Terme robada

La Floresta ha reconstruït la Creu de Terme del municipi, datada del segle XVIII, gairebé un any després de ser robada. Ocupa ja el seu lloc, en un encreuament de camins a les afores del poble, justament a la intersecció entre l’antic camí de Lleida i el camí que d’Arbeca. Una seixantena de veïns es van reunir el passat diumenge 31 d’octubre per beneir la nova creu en una cerimònia oficiada pel Mossèn Carles Sanmartín, (rector de les Borges Blanques i la Floresta) i recuperar així el que consideren un signe d’identitat per a ells.

La reconstrucció ha estat possible gràcies a Joaquim Hernàndez, veí de la Floresta i el picapedrer Fèlix Martín, que es van oferir a refer la creu i el pal de pedra que l’aguantava, respectivament. Així ho va remarcar en el seu discurs l’alcalde del municipi, Jaume Setó qui va lamentar que s’hagin perdut tantes creus de terme, pel seu gran valor històric, plenes de simbolisme, d'història i cultura que s'ha anat conservant als pobles de generació en generació. Així mateix, el Ferrer dels Omellons, Antoni català, va realitzar unes grapes d’acer inoxidable per consolidar el basament. Per la seua part, l’Associació d’Amics del Castell també va aportar el seu granet de sorra. I és que va ser l’entitat encarregada d’organitzar la jornada que va finalitzar amb un piscolabis per als assistents.

La creu de terme original, malauradament encara resta desapareguda avui dia. Cal recordar que els lladres no es van poder emportar la peanya que pesa més de 300 quilos, on s'hi poden llegir algunes inscripcions religioses, i l’any en que es va plantar aquella creu: "Any 1791”.