COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

El llistat d'electors de les Borges de 1915, a l'Espai Macià

Foto: Ajuntament de les Borges

L'Espai Macià, a les Borges Blanques, ha rebut la donació de 104 nous documents relacionats amb la figura de l'expresident de la Generalitat Francesc Macià Llussà. L'ha fet efectiva "una família originària de les Borges i que actualment resideix a Tarragona que ha volgut preservar l’anonimat", segons ha fet saber l'Ajuntament.

Entre els elements més destacats hi hauria l’acta de la creació de les escoles republicanes de les Borges de 1913; el llistat manuscrit dels 600 electors que l’any 1915 van anar a Madrid a portar l’acta de Diputat de Francesc Macià; diferents diaris d’àmbit estatal i revistes gràfiques amb reportatges de les visites de Macià a les Borges; diversos cartells anunciadors dels mítings que el polític va fer a les Borges abans de la República; una col·lecció de postals catalanistes dels anys 20 als 30 del segle passat; i correspondència manuscrita del Centre Demòcrata i Republicà de les Borges.

Entre aquesta documentació "hi ha material que no consta ni tan sols a l'Arxiu Nacional de Catalunya", ha afirmat el primer tinent alcalde i responsable de la regidoria de Cultura, Francesc Macià Fusté.