COMARCA
- Juncosa , Juneda

L'assassinat dels alcaldes de Juneda i Juncosa, inclosos a la causa de la justícia argentina contra el franquisme

La causa oberta per la justícia argentina sobre crims contra la Humanitat perpetrats pel franquisme té com a figures més visibles al president Lluís Companys i l'activista Salvador Puig Antinch, assassinats el 1940 i el 1972, respectivament. De fet, la querella la va posar ERC l'octubre passat i s'hi va afegir la família de Puig Antich. La mateixa causa, però, inclou altres víctimes de la dictadura, com dos diputats i 45 alcaldes, entre els quals un de Juneda i un de Juncosa [v. SomGarrigues, núm 357], tots dos afusellats per "sumaríssim d'urgència".

Josep Barrufet, nascut a Bellver de Cerdanya i barber de professió, va ser alcalde de Juneda a partir de 1936. Era membre actiu d?ERC i havia participat als Fets d'Octubre de 1934. El març de 1939, just acabada la guerra, va ser detingut, acusat de coses com haver participat d'interventor en eleccions i ser regidor i alcalde durant el conflicte. El consell de guerra sumaríssim que se li va fer el va sentenciar a mort i l'agost de 1939 era afusellat a Lleida. Tenia 50 anys i era casat.

Josep Dalmau, de Juncosa, també havia participat als Fets d'Octubre de 1934 i era membre del Centre Republicà. De professió comerciant, va ser alcalde durant la guerra i va ser detingut l'octubre de 1939. Se l'acusava de ser anarcosocialista i comunista, primer alcalde de la República, president del Comitè o de retirar la cartilla de racionament a gent de dreta. El sumaríssim el sentenciaria a mort i seria afusellat l'agost de 1940 a Lleida, a l'edat de 43 anys. Era casat i tenia dos fills.

Ara, la jutgessa argentina María Servini ha ordenat la detenció, amb sol·licitud d'extradició per la Interpol, de 20 dirigents i alts funcionaris franquistes, entre els quals hi ha l'exvicepresident del govern espanyol Rodolfo Martín Villa (1981-1982) i l'exministre José Utrera Molina, sogre d'Alberto Ruiz Gallardón.