COMARCA
- Les Borges Blanques

Estalvi de consum i diners a les Borges amb el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha presentat aquest dimecres, 3 de desembre, els primers resultats de l’aplicació del nou Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), que, segons el primer edil, comporta un estalvi de més de 100.000 euros respecte l’any anterior.

Gràcies a la implantació d’un Sistema d’Informació Energètica, consistent en una aplicació informàtica que permet controlar l’evolució dels consums, les despeses i la validesa de les factures emeses per la companyia subministradora, el Pla ha comportat un conjunt de 55 actuacions inicials, que ha un estalvi anual de 71.000 euros. A més, també ha permès l’adequació de la potència contractada dels diferents subministraments elèctrics a les necessitats reals, cosa que ha reduït la despesa en 31.000 euros al llarg de l’any.

Mir ha declarat que “avui les Borges és una ciutat més eficient energèticament i més respectuosa mediambientalment, que pot dedicar més recursos a millorar la qualitat de vida de les persones”.

Substitució de llums, rellotge astronòmic i reconnexions
En concret, les actuacions s'han fet al Centre Cívic, al Centre d’Empreses Innovadores i a altres equipaments, on s’han substituït els tubs fluorescents per tubs led i les pantalles i làmpades també per leds. Pel que fa a l’enllumenat públic, s’ha instal·lat un rellotge astronòmic al quadre elèctric i s’ha fet la reconnexió de línies de sectors poc eficients, com els dels carrers Josep Trueta, Sindicat, passeig del Terrall, Marinada i Borges del Camp cap a altres sectors. A tot això cal afegir-hi l’enllumenat de Nadal, que fa un temps que també és de tipus led.

Les Borges és una de les ciutats adherides al Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses des del 26 de setembre de l’any 2013, una iniciativa de la Comissió Europea a través de la qual l’Ajuntament va adoptar el compromís de reduir les emissions de CO² en el seu territori en més del 20% per l’any 2020, a través de la creació de plans d’acció en favor de les energies renovables. L’adhesió a aquest pacte ha comportat l’elaboració del PAES, així com un informe bianual per l’avaluació, control i verificació dels objectius.