COMARCA, CULTURA

Neix Shikar, la revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià

El Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) presenta aquest dimecres, 10 de desembre, el primer número de la seua publicació, titulada Shikar, nom àrab del riu Segre. L'acte tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i hi intervindran Pau Cabré, president del Consell Comarcal del Segrià, Josep Borrell, delegat dels serveis territorials de Cultura a Lleida, M. Jesús Llavero, presidenta del CECS i Quintí Casals, director de la revista.

Aquest primer número inclou les ponències presentades a les primeres jornades de l'entitat, que es van celebrar a Alpicat el novembre de l'any passat, entre les quals una de José Ramón Olarieta sobre els sòls forestals de Torrebesses i la seua relació amb les espècies vegetals. I és que el CECS -i, en conseqüència, la seua revista- té per marc de referència la comarca del Segrià definida pels seus actuals límits administratius, de manera que els nou municipis de les anomenades Garrigues Històriques són també objecte d'estudi del Centre. De fet, a les segones jornades, celebrades aquest novembre a la Granja d'Escarp, també hi va haver una ponència centrada en Torrebesses, en aquest cas sobre arquitectura rural de pedra seca.

El CECS va néixer l'any 2012 i manté estretes relacions i beu també de la trajectòria del Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG), nascut com a tal el 2002, tot i que ja provenia d'un nucli originari inicialment anomenat Grup d'Estudiosos de les Garrigues. El CEG, que també limita el seu àmbit d'estudi a la comarca administrativa actual, organitza les seues jornades (Trobades d'Estudiosos) cada dos anys, de les quals també en sorgeix una publicació que en recull les ponències.