COMARCA

Les Garrigues torna als nivells de població de fa 10 anys

Continua la tendència de pèrdua de població a la comarca. Des de l’any 2009, quan es va assolir el màxim de les últimes dècades –amb un marcat desequilibri entre les Borges i la resta–, el nombre total d’habitants no ha parat de baixar fins a situar-se en els 23.324, segons les últimes dades disponibles (2014), una xifra similar a la de fa una dècada. D’aquests, 19.762 corresponen a la comarca administrativa, que feia set anys que no baixava dels 20.000.

Quasi tots baixen
Dels 33 pobles, tots han perdut població menys sis. A les Garrigues Administratives només ha crescut Juneda, mentre que a tota la resta ha baixat. A les Històriques, la situació s’ha mantingut més respecte a l’any anterior i cinc pobles han aconseguit retenir o fer créixer els seus habitants. Són Maials, Llardecans, Sarroca, Aspa i Sunyer.

Mai com ara
En general, les baixades són lleugeres, però hi ha llocs on aquestes fan arribar el municipi al seu mínim històric. La Granadella, per exemple, no havia baixat mai als 715 habitants, els que té ara. I Cervià, Vinaixa, l’Albagés, Bellaguarda, els Omellons, els Torms, Fulleda o Almatret tampoc havien tingut abans tan pocs empadronats. A Fulleda, a més, per primera vegada baixen dels 100.

Altres municipis no arriben als seus índexs més baixos, però es tornen a moure en nivells de fa 10 anys. És el cas d’Arbeca, per exemple, on els 2.389 empadronats són 80 menys que l’any anterior; o de Castelldans, que feia una dècada que no baixava dels 1.000; el mateix temps que feia que Puiggròs no baixava dels 300.