COMARCA

Dificultats en la circulació viària i serveis suspesos, el balanç de la nevada a les Garrigues

(foto: M.B.)

Els serveis meteorològics havien anunciat per aquest dimecres, 4 de febrer, neu a cotes baixes i poc habituals, però pocs pensaven que seria de tanta intensitat i tan generalitzada. A les Garrigues, per exemple, la nevada ha arribat als 33 pobles de la comarca, sense excepció, on durant la matinada i tot el matí ha nevat amb generositat i sense parar, fins que a migdia ha començat a clarejar el cel.

Escoles i transports
Més enllà dels paisatges emblanquinats, la nevada ha portat un seguit d'incidències destacables a molts municipis, que han vist alterada la normalitat en els serveis. Així, per exemple, s'han hagut de suspendre classes a les escoles, tot i que molts centres han obert les instal·lacions. El transport escolar també ha estat suspès per l'estat de les carreteres, aixi com la majoria de línies de bus internes i cap a Lleida o Tarragona. En el cas del ferrocarril, però, aquest ha estat funcionant amb normalitat.

Incidències viàries
Les dificultats en la circulació han fet, fins i tot, que es produís algun accident, com a l'N-240 a Vinaixa i a les Borges o a la Granadella. En dos dels casos, han estat camions que han fetla tisora i han quedat creuats a la carretera. La neu ha obligat, a més, a circular amb cadenes a tot el tram garriguenc de la C-233, excepte a Arbeca, entre la Granadella i les Borges, així com a la C-242 entre Torrebesses i Juncosa. En alguns moments, a més, s'ha hagut de tallar al trànsit l'autopista AP-2 i l'Eix de l'Ebre (C-12). Allí on no s'ha tallat la carretera, però, les dificultats per circular han estat la tònica general, i molts ajuntaments han recomanat no agafar vehicles si no era estrictament necessari.

Serveis mèdics
La quasi impossible mobilitat entre municipis d'aquest dimecres ha afectat també els consultoris mèdics i Centres d'Atenció Primària. En molts casos, els primers no han pogut obrir, mentre que els CAP han obert però amb personal local i només per atendre urgències. 

Pales, màquines i potassa
La neu ha arribat a assolir gruixos de fins a 30 cm, cosa que ha fet que molts veïns i els serveis municipals s'haguessin d'esmerçar a retirar neu de les vies, voreres i portals, repartir potassa per facilitar el desgel i recórrer a màquines llevaneus. A les Borges, per exemple, s'han habilitat sis punts d'avituallament de sal en diferents indrets del municipi. Tractors i cotxes tot-terrenys particulars també han hagut de sortir a molts pobles per ajudar a restablir comunicacions i atendre necessitats. A Juneda, l'Ajuntament ha posat un telèfon d'emergències a disposició dels veïns per gestionar qualsevol urgència.

Avaries i actes anul·lats
Naturalment, molts actes previstos per aquest dimecres s'han hagut de suspendre o ajornar. Ha estat el cas, per exemple, del repartiment d'aliments de Càritas a les Borges o d'una demostració d'estètica que s'havia de fer a Castelldans. A les Borges, algunes oficines bancàries i centres escolars han estat bona part del matí sense connexió telefònica.

[RECULL DE FOTOS de la nevada als pobles de la comarca]