COMARCA
- Juneda , La Floresta , Les Borges Blanques , Vinaixa

Comença la integració tarifària de transport públic que no surt a compte a Juneda

Aquest dilluns, 16 de març, ha començat a aplicar-se la integració tarifària del sistema Rodalies de Lleida. Això vol dir que els usuaris podran viatjar amb bus i tren utilitzant un sol títol de transport i a un preu més econòmic que el del bitllet senzill, en funció del títol i del trajecte. La integració permetrà fins a tres transbordaments (tren, bus interurbà i bus urbà) dins un termini de 75 minuts.

A les Garrigues, això afecta els serveis entre Lleida, Juneda, les Borges, la Floresta i Vinaixa, inclosos tots dins la zona 2 d'aquesta xarxa Rodalies. D'aquesta manera, els abonaments amb el sistema integrat resulten més econòmics que els abonaments de només tren. En el cas de Juneda, però, és a la inversa: dels 14,35 euros que valia el Bono10 de Renfe, passa als 15,25 euros per 10 viatges integrats. L'encariment encara és més acusat amb l'abonament mensual, que passa dels 40,20 euros als 57,05, un 42% més car. Això és així perquè Renfe inclou Juneda dins el tram d'11 a 20 km (zona 1), mentre que amb el sistema integrat es considera zona 2.

'Municipi frontissa'
El cas de Juneda és el que tècnicament es coneix com a "municipi frontissa" i que a molts llocs se soluciona aplicant una sola zona entre aquest poble i el poble contingu de banda i banda -aquí serien les Borges i Puigverd-. Una altra solució, i al tractar-se d'un sol cas en aquest àmbit territorial, hauria estat incloure Juneda directament a la zona 1. De moment, però, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Lleida, depenent de la Generalitat, no ha fet cap pas al respecte.