COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

Tres de les cases més antigues de les Borges poden acabar sent un solar

(foto: M.A.)

Una part del traçat urbà medieval de les Borges pot desaparèixer si les cases dels números 8, 10 i 12 del carrer Hospital acaben a terra. De moment, la número 10 ja està esfondrada, però l’enderroc ha acabat afectant també els immobles veïns, un dels quals està deshabitat i l’altre ha hagut de ser desallotjat. El conjunt sembla sentenciat si no hi ha alguna actuació d’urgència per a preservar-ne el valor històric i patrimonial.

Arquitectura popular
El valor d’aquestes cases no rau tant en l’estètica com en el testimoni històric: es tracta d’uns dels immobles més antics de la població i formen part del conjunt urbà medieval. De fet, el carrer Hospital està documentat ja l’any 1657 i quedava dins de la muralla, avui desapareguda.

Amb tot, l’estructura dels edificis és la pròpia de l’arquitectura popular del segle XIX, és a dir, planta baixa amb porta gran, balcó al primer pis i finestra petita a les golfes. Segons la informació cadastral, la casa núm. 8 data de 1837, tot i que l’esfondrada (núm. 10) és molt anterior, del 1718. La núm. 12 inclou una llinda de l’any 1558, però l’edifici actual és posterior i amb diverses modificacions. L’immoble està catalogat a l’inventari del patrimoni industrial de Catalunya com a antic molí d’oli.

Les tres cases afectades corren el risc d’acabar com altres de similars del nucli històric. És el cas, per exemple, d'una casa del mateix carrer Hospital cantonada amb La Placeta, o de dues cases de la costa Doctor Palau, que tot i tenir elements inclosos a la primera versió de béns a protegir del POUM, també han acabat sent un solar.