COMARCA
- El Vilosell , L'Albi

L’Albi celebra una fira amb el castell com a epicentre

Els carrers de l’antiga Vila Closa de l’Albi seran el diumenge 12 d’abril l’escenari de la primera Fira Tradició i Artesania que, sota el nom de FirAlbi, vol servir per commemorar també la donació del castell, fa 849 anys, a qui fou el primer senyor feudal del poble.

‘La visita canvia’
Un dels eixos de la jornada és la presentació d’un audiovisual sobre la història de l’Albi i la seva fortalesa, que es projectarà al celler del castell quatre vegades durant el matí: en català a 2/4 de 12, les 12 i la 1 i, en castellà, a 2/4 d’1. Segons fonts municipals, visitar el castell havent vist el vídeo “canvia totalment la manera de veure’l i entendre’l”. Els actes arrencaran amb un esmozar popular al costat del Portal dels Aubis (9 h) i, amb l’acompanyament de la Coral Parroquial, s’obrirà la fira a la Plaça de la Vellesa (10 h), amb parades d’artesania i de productes tradicionals. Els grallers animaran la sortida d’autoritats i públic cap al castell on, després dels parlaments i de la visita, serà el torn de la percussió de Batukamelatú. Els actes clouran amb un dinar, limitat a 200 persones, per al qual cal apuntar-se prèviament trucant a l'Ajuntament.

A part de les visites guiades al castell –que normalment està tancat i cal concertar-ne l’accés–, se’n faran també a l’església de Santa Maria, a l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià i a la cooperativa. Altres activitats paral·leles són una exposició de l’escultora Marta Pruna, un taller de teixir llana i un altre de sabó.

Donació de 1166
FirAlbi commemora els 849 anys de la infeudació del castell, això és, la donació per part de Guillem de Cervera al senyor feudal i primer baró de l’Albi, Guillem de Timor (nom amb què es va batejar també el gegant del municipi). L’episodi de la donació data del 1166, poc després de la conquesta de Lleida als musulmans. El 1168, el mateix Guillem de Timor subinfeudava els castells de l’Albi i del Vilosell a altres nobles.

Diada Medieval al Vilosell
El 25 d’abril tindrà lloc al nucli històric del Vilosell la tercera Diada Medieval. Tot i que el programa s’està definint, hi haurà parades al carrer a càrrec dels propis veïns, que es disfressen d’època per a l’ocasió. Recentment s’han començat a senyalitzar carrers i indrets del poble amb plaques de ceràmica fetes per dones vilosellenques.