COMARCA

Explosió de llistes fantasma [actualitzada]

Un total de 23 candidatures que es presenten a les eleccions municipals del 24 de maig estan formades per persones sense cap mena de vinculació amb el poble on es presenten. Si a la convocatòria del 2011, això va succeir en set casos (més dos de llistes amb força gent de fora però no tots), aquesta vegada el fenomen, lluny de remetre, s'ha expandit fins a nivells mai vistos. Tant és així, que una de cada tres llistes de les Garrigues és d'aquest tipus.

El PSC, amb la seua nova marca blanca Candidatura de Progrés, torna a ser el partit que més llistes fantasma presenta, tretze, seguit del PP, amb nou i de CiU, amb una. A aquestes cal sumar-hi les "semifantasma", formades per alguna persona del municipi en qüestió però completada per gent de fora.

Aquests són els candidats i candidates de les "llistes fantasma":

ALCANÓ
· German Pifarré Abad (PP). El 2011 es va presentar a Llardecans.

ASPA
· Marta Puga Cánovas (CP-PSC). És de Sabadell.
· Ramon Roig Carré (PP). És de Lleida.

BELLAGUARDA
· Tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

BOVERA
· Tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

FULLEDA
· Lídia Aixalà Coll (CiU). És d'Arbeca, cap comarcal de CDC a les Garrigues. El 2011 també esva presentar a Fulleda. L'acompanya a la llista Ramon Recasens Vidal, també d'Arbeca, i que el 2011 es va presentar a Tarrés.
· Catalina Bordes Gilabert (PP). El 2011 es va presentar a Alguaire.
· Jordi Medina Moya (CP-PSC)

EL COGUL
· Benito Jurado Pruna (PSC). És de Mataró.
· M. José Raga Escuin (PP). És de Salou.

L’ESPLUGA CALBA
· Tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

LA FLORESTA
· Francisca Verde Guerrero (CP-PSC)
· Cristina Barta Aloy (PP). És de les Borges i el 2011 ja es va presentar també a la Floresta.

GRANYENA DE LES GARRIGUES
· M. Teresa Comino Haro (CP-PSC). És de Sant Vicenç dels Horts, germana de l'alcaldable d'aquest municipi pel PSC i conseller comarcal del Baix Llobregat.
· José Antonio Arroyo Rodríguez (PP). El 2011 es va presentar a Montoliu.

JUNCOSA DE LES GARRIGUES
· Tota la candidatura del PSC és aliena al poble.

ELS OMELLONS
· Joan Carles Canongia Gerona (PSC). El 2007 es va presentar la Molsosa (el Solsonès). Ha estat regidor a Manresa i actualment és diputat al Congrés espanyol.

LA POBLA DE CÉRVOLES
· Montserrat Ferràs Múrcia (PSC).
· Salvador Ibáñez Planas (PP).

TARRÉS
· Joan Núñez Galofré (PSC). És d'Esparreguera.
· Javier Jiménez Yáñez (PP). És de Lleida.

ELS TORMS
· Jose Manuel Biela Blanco (PP).
· Irene Collado Martínez (PSC).

Aquestes són les "llistes semifantasma", amb només alguna persona vinculada al municipi on es presenten:

LES BORGES BLANQUES
· Candidatura del PP.

CASTELLDANS
· Candidatura del PP.

MAIALS
· Candidatura del PP.

TARRÉS
· Candidatura de CiU.
 

Quant a les candidatures "semifantasma", formades entre gent del poble i gent de fora, n'hi ha algunes del Partit Popular, com la de les Borges Blanques, i alguna de Convergència i Unió, com la de Tarrés, en què només un dels tres membres és tarresà. 

Per què es fan 'llistes fantasma'?
Recórrer a gent de fora del poble per omplir una candidatura respon, bàsicament, a dues raons: aparentar una suposada implantació territorial i, sobretot, computar vots i regidories per al Consell Comarcal. I és que la composició d’aquesta institució, tal vegada la més disputada, es fa a partir del nombre de vots i del nombre de regidors obtinguts al conjunt de la comarca. A partir del percentatge de vots de cada partit es defineixen 2/3 dels consellers i, l’altre terç, a partir del percentatge de regidors. I, per ser conseller, cal un requisit: ser regidor; i els partits han d’evitar que més d’un terç dels seus representants al Consell siguin del mateix poble.

Tot plegat fa que, esgarrapar alguns vots i, si pot ser, alguna regidoria a algun dels municipis de la comarca, pugui acabar sent determinant de cara al Consell Comarcal; un objectiu que, amb la fórmula de “llistes fantasma”, poc té a veure amb la voluntat d’implicació en la vida pública del poble on un es presenta com a candidat. En alguns casos, fora de la comarca, la Junta Electoral ha arribat a anul·lar candidatures fantasma.