ECONOMIA

Optimisme dels productors d'oli davant la collita

El fet que l’olivera tingui més d’un cinquanta per cent d’oliva verda a l’arbre fa que els pagesos canviïn la cara. I és que aquesta situació significa que si es produeix una molturació -xafada d’olives per a l’elaboració de l’oli- ràpida, el líquid que s’aconseguirà serà de gran qualitat. Així ho assegura Salvador Tarragona, productor de la Granadella associat a UP, que afegeix que les temperatures baixes d’aquest any i la primavera plujosa han propiciat aquesta situació.
No obstant, el preu del quilo d’oli també farà que el productor canviï la cara però, en aquest cas, per posar-ne una de pocs amics. En aquest sentit, els productors rebran uns dos euros per quilo d’oli que treguin al mercat, mentre que fa només quatre campanyes enrere rebien entre 2,75 i 3 euros per quilo. Aquest descens, segons sindicats com la UP, cal vincular-lo a la pressió de la gran distribució: “multinacionals com Carrefour que rebenten els preus amb olis dubtosament verges”, indica Tarragona.
Aquesta conjuntura perjudica la comercialització de l’oli de la comarca, que no troba mercat en la venda al detall i ha d’optar per la venda a granel en cubes. “No pot ser que un producte de la qualitat del nostre s’hagi de vendre d’aquesta manera”, sentencia el pagès de la Granadella. En opinió d’en Francesc Martí, un olivicultor de Castelldans “es troba a faltar la unió dels olivicultors per plantar cara al mercat i a la gran distribuïdora”.
Pel que fa al rediment de l’arbre, Tarragona explica que s’estan començant a collir olives en arbres amb un 20% del rendiment del fruit en rama. Amb tot, s’espera aconseguir un producte amb una acidesa inferior als 0,2 graus.
Dates
Al tres de novembre els pagesos de les Garrigues Altes (la Granadella, Bovera, Bellaguarda, etc.) van començar la collita. Uns dies abans ho feien als pobles de les Garrigues històriques com Maials, Llardecans, Torrebesses o Sarroca de Lleida.
A altres indrets de les Garrigues administratives la collita és més tardana i els recol·lectors de l’Espluga Calba, per exemple, van començar el 10 de novembre. Tot i això es calcula que pels volts de Nadal el 70% de la collita ja estarà feta.
La revifada
El socis de la cooperativa La Fraternal de l’Albagés són pagesos als que les gelades del 2001 els van matar gairebé la totalitat dels arbres. “Ara ens comencem a recuperar de tot allò”, explica la Rosa Montagut, de La Fraternal. No obstant això, des de la mateixa entitat agrària reconeixen que enguany la collita serà inferior respecte a la de l’any passat, uns 300.000 quilos menys. S’espera, doncs, que la cooperativa de l’Albagés xafi uns 700.000 quilos d’olives, lluny del milió de la passada campanya. Una situació similar la patirà la cooperativa de Castelldans on dubten si s’arribarà al milió de quilos mentre que en l’anterior campanya en van xafar 1’3 milions. En aquestes dues cooperatives es veu molt positiva l’arribada de l’aigua del canal Segarra-Garrigues, que estabilitzarà les collites i permetrà produccions més regulars.