COMARCA
- Les Borges Blanques

Homenatge popular a les víctimes garriguenques del nazisme

(foto: Xavi Minguella)

Unes 40 persones, convocades per les xarxes socials i el boca-orella, es van aplegar el vespre del 5 de maig al monument de l'Amical de Mathausen situat al Passeig del Terrall de les Borges, al costat de la biblioteca, per retre homenatge a les 44 víctimes garriguenques dels camps nazis de treball i extermeni. La data commemorava el 70è aniversari de l'alliberament de Mauthausen, l'últim dels camps que quedava en mans nazis en aquella data del 1945, quan va ser alliberat per les tropes aliades.

L'acte va incloure un repàs al context polític i social de l'Europa dels anys 30 i 40, a càrrec de l'historiador Marc Macià, i unes paraules del periodista de SomGarrigues Miquel Andreu [durant aquests dies, aquesta publicació ha anat recordant les víctimes a la seva pàgina de Facebook]. Cada assistent, entre els quals alguns familiars de deportats, portava un clavell amb el nom d'una de les víctimes de la comarca, que van ser dipositats al monument al finalitzar l'acte.

El monument va ser erigit la primavera del 1990, ara fa 25 anys, i el d'aquest dimarts ha estat un dels pocs actes que s'hi han fet des d'aleshores. La intenció dels assistents és la de continuar commemorant l'efemèride en properes ocasions, a més de fer també altres actes de record relacionats amb la Guerra Civil o amb la República.