COMARCA
- Arbeca , Juneda , Les Borges Blanques

Denuncien la mortaldat d’animals que cauen al canal d’Urgell i no poden sortir

L’associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta, de Juneda, ha constatat aquests dies la mortaldat d’animals salvatges i domèstics que cauen al canal d’Urgell i els cadàvers dels quals acaben acumulats a reixes com la del Collet, al terme de les Borges [a la imatge]. Cabirols, senglars, teixons i eriçons, entre altres, cauen a l’aigua i són arrossegats pel corrent, sense la més mínima possibilitat d’escapatòria.

Per això, l’entitat ha enviat una carta a la Comunitat General de Regants per demanar-los l’adopció de mesures que evitin aquestes morts. “Som conscients que l’augment de població d’alguna d’aquestes espècies explica, en part, l’increment del nombre d’animals morts a l’aigua, però també estem segur que l’increment dels cabals circulants pel canal en els darrers anys haurà esdevingut un factor agreujant”, expliquen des de l’associació.

Des de la Banqueta es considera que si els baixadors disposessin de deflectors com el que es va instal·lar l’any passat entre els termes d’Arbeca i Vilanova de Bellpuig, hi hauria més opcions de sortir del canal. Així mateix, l’entitat insisteix que la construcció de noves lleres de formigó armat en forma d’U, com es va començar a fer l’hivern passat al terme de les Borges, eleva encara més el risc, no només per a la fauna sinó també per a persones. “Estem segurs que hi ha altres opcions de revestiment plenament respectuoses amb l’arbrat existent i que, en cas de caiguda, permeten sortir de l’aigua”, es diu a la carta.

La creació de passos de fauna, com els que ja hi ha a les infraestructures viàries, és una opció que l’entitat també demana estudiar.