COMARCA
- Les Borges Blanques

El polígon de Vaca-roja, un dels punts de debat polític a les Borges

Als programes electorals que CiU, ERC i la CUP de les Borges han repartit pels domicilis, a banda de propostes diferents entre ells, hi ha també algunes coincidències, i una d’aquestes és la menció al polígon industrial Vaca-roja. L’òptica, però, és diferent en cada cas. CiU es limita a un escuet “reactivarem el polígon de Vaca-roja”, acompanyat de “promourem la creació de sòl industrial”. ERC i la CUP, però, sospiten de la gestió que es va fer al seu dia, entre el 2003 i el 2007, quan es van privatitzar els terrenys sota el mandat de l’alcaldessa Carme Benet (CiU) i l’actual alcalde, Enric Mir, era regidor d’Hisenda i Promoció econòmica. En aquest sentit, la CUP afirma que “estudiarà el procediment de venda de sòl industrial a Vaca-roja i demanarà responsabilitats en cas d’irregularitats”.

Qui aprofundeix més en la qüestió és ERC, que ha emès un comunicat en què denuncia que la societat adjudicatària del polígon, Borges Park SL, “ha especulat amb els terrenys, al comprar-los a 2,5 euros i vendre’ls a 20” i, a més, “no es va realitzar cap concurs públic” per a l’adjudicació. Fins aleshores, diu ERC, el desenvolupament del polígon el feia la Generalitat, a través de l’Incasol. El comunicat explica que Borges Park, de la qual formaven part Construccions Riera i Proinosa -aquesta última implicada posteriorment al cas Pretòria-, va comprar els terrenys a 2,5 euros, “amb els regidors de CiU ajudant a convèncer els propietaris dins el propi Ajuntament i, poc temps després, sense haver començat a urbanitzar, ja volia vendre'ls a 20”.

ERC denuncia que l’empresa “ha especulat amb els terrenys” i, per aquest motiu, en vol recuperar la titularitat pública, “per poder exercir una política pròpia de captació d’empreses i ampliació de les existents”.