COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Marxa contra la contaminació de l'aire entre Juneda, les Borges i Castelldans

Entitats garriguenques organitzen una nova jornada reivindicativa per les partides dels Masos i Miravall, entre Juneda, Castelldans i les Borges, per exigir una millora de la qualitat de l’aire. La Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori, l’associació La Banqueta, l’Ateneu Popular Garriguenc i Ipcena sumen esforços aquest diumenge 14 de juny per protestar contra les empreses que generen una alta contaminació a la zona. 

La marxa consistirà en una pedalada popular amb dos punts diferents de sortida (a
les 10h des de la Placeta del Terrall de les Borges i a les 10:15 des de la Plaça Catalunya de Juneda) per "exigir als governants i a les empreses emplaçades en aquest punt problemàtic un major control de les emissions contaminants que emeten les indústries instal·lades en aquesta zona".

Més enllà de demanar a les indústries contaminants un compliment estricte de la normativa ambiental i urbanística, les entitats organitzadores centren les seves demandes en la realització d’un estudi independent promogut pels ajuntaments dels municipis més
afectats que avaluï la qualitat de l’aire a la zona, similar al realitzat recentment per part del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya amb conveni amb els ajuntaments de Constantí, El Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del
Camp.

Mesurar més contaminants
Una altra demanda, adreçada a la Direcció General de Qualitat Ambiental, és disposar d’un punt de control complet, similar a d’altres punts de control pertanyents a la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Actualment, el punt de control situat a Juneda tan sols mesura l’ozó troposfèric i els òxids de nitrogen, "deixant de banda altres paràmetres a tenir en compte per la salut de les persones com ara les PM10 i PM2,5
(petites partícules sòlides o líquides disperses a l'atmosfera amb un diàmetre d'entre 2,5 i 10 μm), els metalls, diòxids de sofre, els compostos orgànics volàtils (COVs)", expliquen els convocants.

Aquestes demandes es transmetran al ajuntaments dels municipis afectats, principalment als de les Borges i Juneda com també als de Castelldans i Puigverd. En aquest sentit, les entitats volen convidar els respectius alcaldes i representants municipals a participar d'aquesta jornada.

Actualment, en aquesta zona hi ha una central termosolar que de nit crema matèria orgànica i una fàbrica d'oliasses. Aquesta darrera, propietat de General d’Olis i Derivats SL, centra totes les mirades, ja que les pudors i els fums que genera tot sovint arriben a les
poblacions properes. En els 19 anys que porta que la fàbrica porta instal·lada a la comarca suma nombroses irregularitats i incidències: controls ambientals no superats, superació del límit de partícules permès, excés d’emissions, ampliacions de la indústria sense llicència municipal, abocament il·legal de residus.

Aquesta jornada també suposa la tornada a l’acció de la Plataforma Garrigues per la Defensa del Territori, que després d’un temps d’inactivitat es torna a posar en marxa per organitzar aquesta jornada en pro de la salut mediambiental de la comarca.