COMARCA
- Arbeca , Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques , Llardecans , Puiggròs , Sarroca de Lleida , Sunyer

Tres milions d'indemnitzacions per la pedregada del 31 de juliol

En groc, zones amb sinistres. En blau, camps fruiters assegurats no afectats. / Font: Agroseguro

L'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores de les Assegurances Agràries Combinades, coneguda com a Agroseguro, preveu que al conjunt de la comarca es rebran vora 3 milions d'euros d'indemnització per la pedregada del passat 31 de juliol.

Dinou pèrits adscrits a la zona de Catalunya reforçats amb un equip de 20 taxadors més van iniciar les peritacions dels fruiters el dimarts 4 d'agost després de rebre les declaracions de sinistre. De les 873 hectàrees assegurades a la comarca, 328 han estat afectades. I ho han estat amb un percentatge del 37,59 per cent de mitjana. La indemnització que es preveu que rebin suma 2.955.548 euros. En el conjunt de les Garrigues, el Segrià i l'Urgell hi ha 17.417 hectàrees de fruiters assegurats afectats, segons Agroseguro.

Tal com fa constar l'entitat en l'avanç de valoració, la pedregada va tenir el centre a la comarca veïna del Segrià, concretament a Soses i Torres de Segre, però entre els 16 termes municipals més afectats hi ha els d'Arbeca i Sunyer. També s'han detectat danys en finques dels termes de les Borges, Juneda, Llardecans, Castelldans, Sarroca i Puiggròs.

Agroseguro fa constar que "la gradació de danys és la característica d'aquestes tempestes amb focus de danys totals acompanyats per tot un ventall d'afectacions a mesura que ens allunyem del nucli". Segons els seus primers informes, el dany mitjà entre les tres comarques se situarà sobre el 60 per cent però "com a contrapartida vora un 15 per cent de la superfície reclamada gairebé no té dany".

En plena collita
Des de l'agrupació d'asseguradores expliquen que "la taxació està resultant una mica complicada al coincidir en una època de plena recol·lecció de varietats, molta calor, danys en quantitat al terra i impactes profunds als fruits" produïnt "un còctel explosiu que precisa d'una resposta immediata per poder aprofitar la resta de fruits a la collita no sinistrada i avançar-nos a la imminent podridura que va avançant dia a dia a les parcel·les".
Comencen les valoracions del panís
Les parcel·les on s'estava collint ja estan totes valorades, segons Agroseguro, i entre avui dijous i demà divendres s'acabaran de peritar les de varietats de recol·lecció de principis de setembre. Aquest dimecres, 13 d'agost, han començat les taxacions en plantacions de panís, que acabarien la setmana que ve.