COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

L'artista Enric Escribà, el darrer a exposar a la Sala Riu de les Borges

Pilar Riu i Enric Escribà / Foto: Albert Font-Tarrés

L’artista borgenc Enric Escribà serà el darrer en protagonitzar una exposició a la Sala Riu, al carrer Indústria número 15. Ho farà del 5 al 8 de setembre.

Pilar Riu, que enguany ha complert 80 anys, ha decidit tancar una etapa de més de tres lustres en què ha obert part de casa seua per mostrar la feina d’artistes d’arreu cada festa major.
L’espai expositiu ha permès gaudir d’obres d’autors com ara Alícia Grau, Carlos Villalta, Lluís Puiggròs o Ferran Giné, a més d’altres aficionats a les arts plàstiques com Pere Vicent o les borgenques Roser Ripollès, Emília Boldú, Ceci Pastó, Elisa Rebull o les germanes Rufié.
 
“M’ho he passat molt bé”
Pilar Riu va tornar a les Borges Blanques quan es va jubilar de la seua feina a Barcelona. Llavors, va arreglar la casa “i vaig pensar que era molt gran i que podria col·laborar amb la festa major fent que una part fos un espai per a art”, explica ella mateixa.
“Al principi hi havia qui passava per davant, em preguntava què hi feia i no es creia que fos una sala d’exposicions”. La iniciativa, però, va continuar i ha estat un acte més dels inclosos al programa.
“M’ho he passat molt bé durant aquests anys” –admet– “ha vingut gent molt maca i amb alguns dels artistes hem quedat amics”.
 
Per acabar, Inacabats
La mostra de comiat porta per títol Inacabats, d’Enric Escribà. Per a aquest borgenc de 33 anys, llicenciat en Belles Arts, serà la cinquena vegada que exposarà a la Sala Riu. Ho farà amb de retrats al carbó i llapis. “Se’m va ocórrer que en una part del dibuix es veiés com és la primera fase del procés i ensenyar el contrast”, explica el creador. A més de la dotzena de peces exposades a la paret, també es podrà gaudir d'altres pintures de l'artista recollides en una gran carpeta.
L'exposició es podrà veure de 12 a 2 del migdia i de 7 a 9 del vespre. Escribà està preparant, a més, una mostra que és previst que es pugui veure el 2016 a l’IEI, a Lleida.
 
Altres exposicions, per Festa Major
La Festa Major de les Borges ofereix la possibilitat de visitar diverses mostres artístiques. A banda, d'Inacabats es podrà veure:
 
· Col·lecció de pintura acrílica 2014-2015
Autor: Jordi Caelles.
Lloc: Centre Cívic.
Dates: del 5 al 8 de setembre.
Artista autodidacta, nascut a les Borges i resident a Reus, amant de la pintura realista, surrealista i contemporània. Ha exposat en mostres individuals i col•lectives a les Borges, Reus i Tarragona, algunes amb sèries dedicades a imatges de la comarca de les Garrigues. És membre d’Art Salut, associació sense ànim de lucre que dedica tots els seus beneficis a la lluita contra el càncer i altres malalties.
 
· Gravats
Autora: Gemma Rufach.
Lloc: Sala d’Arts 25400.
Dates: del 4 al 20 de setembre.
Obres que oscil·len entre l’expressionisme dur i l’abstracció, mitjançant l’ús del traç com a forma de llenguatge. Rufach ha estudiat a l’Escola d’Arts i Oficis de Lleida i Belles Arts de Barcelona, on ha seguit l’estela de Manuel Viusà sobre el gravat. Guanyadora del premi de gravat Ciutat de Lleida, l’any 2009 va publicar el llibre Manuel Viusà i Gertrudis Galí, una parella d’artistes que es van quedar a l’exili, juntament amb Imma Gibert i Núria Rius. 
 
· Retrospectiva
Autor: Josep Antoni Martí Talavera
Lloc: Sala Pifarré
Dates: del 5 al 27 de setembre
Conjunt de pintures.
 
· Tribalistas
Autora: Marta Cassemiro Dos Anjos
Lloc: Sala d'actes de la Biblioteca
Dates: del 5 al 8 de setembre
Peces fetes a mà.
 
· Cartells de la Festa Major 2015
Lloc: Espai Macià
Dates: durant la Festa Major
Mostra dels cartells del concurs d'enguany.