COMARCA
- Els Torms

“El 1995 vam aprovar una moció als Torms per un plebiscit per la independència i em deien que estava boig”

L'anomenat Front pel Plebiscit per la Independència de Catalunya va enviar el 1995 una moció a tots els ajuntaments del país en què es demanava que el Parlament convoqués un referèndum d'autodeterminació. Només la van aprovar 36 consistoris a tot Catalunya, un dels quals el dels Torms, aleshores governat per Ramon Serentill (CiU). Va ser, a més, l'únic de les Garrigues i de les comarques de Ponent.

Com es rebia, llavors, un posicionament institucional independentista, quan aquest moviment no estava gens en auge?
Saps què em responien: "Per què vols posar fronteres?". L’any 1995, a la Comunitat Europea ja hi érem, hi vam entrar el 1986, i on són les fronteres? Tant a nivell particular com polític, la primera resposta sempre era “on vols anar ara, a posar fronteres?”.

Es va aprovar per unanimitat, la moció?
Sí, els cinc regidors que érem, tots cinc de CiU.

Devíeu ser molt pocs, amb aquests plantejaments, dins del partit en aquella època.
Jo sempre ho he estat, d’independentista, ja abans que m’arribés aquella moció. Sempre ho he cregut, que del govern espanyol no en podem treure res. Ja li vaig dir una vegada al president Pujol, que no en trauria res de demanar coses a Madrid. El 1995, que estava de conseller comarcal, vam comentar amb els companys del Consell això de la moció, perquè havia sortit a la premsa i tot això, i em deien “carai, què heu fet als Torms? Estàs boig, estàs boig!”, i els deia “oh, algun dia Catalunya serà independent”. “Què ha de ser? No voldran els de Madrid”, em deien. “Doncs d'acord, cadascú que opini el que vulgui”.

Hi va haver alguna altra acció, derivada de l’aprovació de la moció o es va quedar en un calaix i ja està?
El text era una petició al Parlament, però els que ho portaven van demanar una entrevista amb el president Pujol i allí va quedar avortada la qüestió. Ja no es va arribar a votar al Parlament. Per una banda, Pujol ho va aturar, però, per l'altra, 36 municipis dels més de 900 de Catalunya, representaven la força que representaven.

Alguna telefonada de recriminació per part del partit?
No, a mi no em va dir ningú mai res.

Se sentia predicant al desert, entre els seus?
A nivell privat, vaig sondejar una mica altres alcaldes per veure si la moció podia prosperar al Consell Comarcal i s’hi adherissin altres ajuntaments de les Garrigues, però tots, tots, em deien que no, i ho vaig deixar córrer. Llavors, CiU tenia 14 consellers, el PSC quatre i ERC només un. Ja no ho vaig intentar.

20 anys després, quina lectura fa de l’evolució que hi ha hagut?
Penso amb la raó que tenia l'alcalde d’Arbúcies, un dels que ho movia.

Com veu les eleccions del 27S? Quin pronòstic en fa?
Tal com van les coses, Junts pel Sí pot tindre la majoria absoluta sense comptar amb la CUP. Em sembla a mi, eh. Perquè veig que cada dia s’amplia més. A més, les enquestes són una cosa i la realitat acostuma a ser una altra. La participació de l’altre dia a la Meridiana en pot ser una prova. Jo no havia anat a cap de les Diades anteriors, però aquesta vegada hi vaig anar i vaig veure com respirava la gent. Al poble dels Torms, els regidors de l’Ajuntament, que no eren independentistes, ara ho són tots, fins i tot els que hi havia hagut amb els socialistes, ara també ho són.