COMARCA

Els partits no independentistes renuncien a fer campanya a les Garrigues

Ni el Partit Popular, ni Ciutadans, ni el Partit Socialista, ni Unió ni Catalunya Sí Que Es Pot han fet fins ara cap acte electoral a les Garrigues de cara als comicis del 27 de setembre ni tampoc en tenen previst cap, de moment, a l'agenda dels propers dies. Fonts del PSC apunten que, com a molt, miraran d'organitzar algun acte a Arbeca, però res més. Altres no descarten repartir propaganda o muntar alguna paradeta en dies de mercat, però tampoc preveuen l'organització de mítings, xerrades o debats a cap dels pobles garriguencs. I és que aquestes formacions, amb poca o nul·la implantació a la comarca en uns casos o amb unes bases molt afeblides en altres, estan centrant els esforços de campanya a la ciutat de Lleida.

El 2012 van obtenir un 20%
La suma de vots de PSC, PP, ICV i Cs a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, l'any 2012, va representar a la comarca al voltant del 20% de les paperetes, a banda dels votants d'Unió, difícils de comptabilitzar. Ara, tres anys després, l'escenari és molt diferent, amb sigles diluïdes dins de candidatures més genèriques -com les de CDC i ERC dins de Junts pel Sí o les d'ICV dins de Catalunya Sí Que Es Pot-, amb Unió separada de Convergència, amb un PSC quasi esborrat del mapa després a les municipals del maig i amb una major projecció que fa tres anys de forces com les de Cs i la CUP.

Forta aposta de Junts pel Sí i quatre actes de la CUP
Els únics actes electorals com a tals que s'han celebrat o se celebraran a les Garrigues són els de Junts pel Sí i la CUP, les dues formacions que es reclamen independentistes. Tot i tenir unes previsions de vot hegemòniques a la comarca, Junts pel Sí s'ha marcat una agenda intensíssima, amb una vintena d'actes, mercats a banda. Després d'haver fet mítings a les Borges, Juneda, Arbeca, Bellaguarda, Cervià, l'Albagés i el Soleràs, en els propers dies en farà, almenys, a Granyena, Llardecans, el Vilosell, l'Albi, Vinaixa, la Granadella, Bovera, l'Espluga Calba, Juneda, el Cogul i Castelldans. En una altra escala de possibilitats, l'altra candidatura que organitza actes a les Garrigues és la CUP, que en va fer un a les Borges el dia 13 i en té programats també a Castelldans, Juneda i Arbeca.