COMARCA

Desarticulen un grup criminal que havia robat cable de coure a les Garrigues

Agents dels Mossos d’Esquadra van detindre, el dimecres 16 de setembre, 14 homes com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força i pertinença a organització criminal. Serien autors de sostraccions de cable principalment a vies ferroviàries de l’AVE, subestacions elèctriques i instal•lacions fotovoltaiques, entre altres. Posteriorment, segons la policia, el venien a establiments de compra-venda de ferralla que coneixien la procedència il·lícita de la mercaderia i se’n lucraven.

La investigació es va iniciar al juliol, quan integrants del Grup Operatiu de Robatoris Especialitzats disposava d’informacions que posaven de relleu l’activitat d’un grup criminal dedicat a la sostracció de cable de coure amb un abast territorial al conjunt del país. En el cas de les sostraccions a la xarxa ferroviària, es tractava de coure de DCO (Detector de Caiguda d’Objectes), element bàsic de seguretat que té com a funció principal la detecció dels despreniments a la via de sortida i/o entrada de túnels, de manera que el conductor pot reduir la velocitat i evitar accidents. Per això, fins que els serveis de manteniment reposen novament el cable sostret, els trens d’alta velocitat es veuen obligats a reduir la velocitat màxima de 300 fins a 160 km/h.

Atès que efectius del Grupo de Patrimonio de la Guàrdia Civil estaven investigant un grup organitzat de l’Hospitalet de Llobregat que utilitzava el mateix modus operandi, el mes d’agost es va establir un equip conjunt amb la Guàrdia Civil que tenia com a finalitat la desarticulació del grup que estava duent a terme els robatoris amb la màxima celeritat possible.

Les diverses indagacions dels investigadors van constatar que el grup el formaven 23 persones “perfectament organitzades, amb una estructura jerarquitzada amb rols i funcions clarament definits”, expliquen fonts policials. L’organització criminal estava dividida en dos fronts, tots veïns de l’Hospitalet de Llobregat: un sostreia el coure i l’altre regentava dues ferrovelleries, que no complien els requisits legals i infringien periòdicament la normativa administrativa que les regula. La policia explica que “en aquests establiments rebien el coure sostret a hores intempestives”. Finalment, el venien a altres gestores de residus de major entitat.

Es calcula que el valor total dels danys i pèrdues econòmiques que se’n deriven ascendeix a 445.887 euros. A més de les Garrigues, alguns membres del grup havien actuat també a Valladolid i Zamora. Els detinguts van passar a disposició judicial divendres i els Jutjats de Guàrdia de l’Hospitalet de Llobregat i de Martorell van decretar l’ingrés a presó de les deu persones que es dedicaven al robatori directe del cable. Els Mossos expliquen que, fins ara, s’han resolt nou fets en total a les comarques de les Garrigues, la Conca de Barberà i el Baix Penedès.