COMARCA
- Les Borges Blanques

L’Ajuntament de les Borges ingressa els impostos a l’Agència Tributària Catalana

(foto: Aj. de les Borges)

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha informat al Ple ordinari d’aquest dijous, 24 de setembre, que l’Ajuntament de la capital de les Garrigues comença a pagar els impostos a directament a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc d'abonar-los al Tresor de l'Estat. Mir ha explicat que aquest mateix dimecres ha signat el decret que permet exercir la sobirania fiscal “ja que d’aquesta manera la Generalitat de Catalunya podrà disposar d’informació del volum real que suposen aquests impostos i afavorim que empresaris, autònoms i ciutadans se sumin de forma particular a la iniciativa al veure que ho fem els ens locals i és perfectament legal”.

La sobirania fiscal consisteix a ingressar els impostos que paguen els ens locals a l’Agència Tributària de Catalunya. Es tracta dels diners corresponents a l’IRPF dels treballadors municipals i l’IVA i, en concret, es refereix als models d’impostos 111, 115 i 303.

Un acord que ve d'enrere
La intenció d'ingressar els impostos municipals a l'Agència Tributària de Catalunya ja es va manifestar el març del 2012, quan el ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC i la CUP. Un any després, la CUP manifestava el seu enuig per no estar-se complint l'acord, situació que l'equip de govern va atribuïr als "problemes estructurals que té l'Agència Tributària de Catalunya per poder-ho efectuar, ja que no podria assumir una allau d'ingressos". Així, s'estava a l'espera d'alguna indicació per part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Fins aquest estiu, quan l'ACM i l'AMI van engegar una campanya per noves adhesions, uns 70 municipis de Catalunya exercien la sobirania fiscal El de les Borges és el primer de les Garrigues a fer-ho.