COMARCA
- Les Borges Blanques

El mercat d’antiguitats de Masia Salat, suspès

(foto: Xavi Minguella)

El mercat d’antiquaris i brocanters que se celebra els diumenges al matí al complex de Masia Salat, entre les Borges i Juneda, no es pot continuar fent fins que la propietat no disposi de les llicències municipals corresponents. Així ho determina l’Ajuntament de les Borges, que al juny i a l’agost va emetre dos informes tècnics desfavorables per al desenvolupament d’aquesta activitat.

El consistori constata que els usos per als quals està autoritzat el complex (restaurant, estació de servei, equipaments...) no preveuen aquest tipus de venda i que, per tant, el titular no disposa de la llicència municipal per dur a terme el mercat. Això, i els riscos per a la seguretat que suposa la gran afluència de gent i de vehicles, han portat l’Ajuntament a requerir l’aturada de l’activitat.

I és que, llicències a banda, els informes constaten que la distribució dels espais de circulació per la zona del mercat és caòtica i que hi ha un trànsit elevat i desordenat de vehicles que entre i surten de la zona, i alguns dels quals aparquen a l’altre costat de carretera, de manera que hi ha vianants que la creuen per zones no senyalitzades. Molts d’aquests aparquen els cotxes a l’altra banda per evitar recular i donar la volta a la rotonda de les Borges, tal com obliga la via, si volen encaminar-se direcció Lleida.

El mercat de Masia Salat va néixer l'any 2010, quan es va oferir als paradistes que anaven al Mercat d'Antiguitats i Col·leccionisme de Lleida, aturat per la Paeria aquell estiu per redefinir-lo al detectar part de material de procedència irregular. Un cop reobert el de Lleida, però, el del Salat va continuar i, des d'aleshores, no ha parat de créixer. A les parades d'antiquaris, però, se n'han sumat moltes d'objectes de quincalla i segona mà.