COMARCA

La DOP Les Garrigues vol afegir la Noguera, el Pla d’Urgell i la Segarra i incloure oli verge

El Departament d’Agricultura de la Generalitat ha fet públic l’anunci de modificació de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, segons el qual s’ampliaria la zona geogràfica del segell i s’inclouria, així, la Noguera, el Pla d’Urgell i la Segarra. A més, a l’actual marc territorial també s’hi afegiria quasi tot el Segrià i tot l’Urgell, comarques que fins ara només hi tenien els termes amb més protagonisme de l’olivera, situats generalment al sud.

Verge extra i verge
La modificació de la DOP va acompanyada també de l’actualització del seu document únic, segons el qual el producte que es podrà designar com a DOP Les Garrigues és “l’oli d’oliva verge o verge extra obtingut dels fruits de l’olivera, de les varietats arbequina i verdiell”. Fins ara, el reglament de la DOP i tota la promoció i difusió de l'entitat parlava només d'oli d'oliva verge extra, de categoria superior. 

Finalment, la modificació del reglament de la DOP Les Garrigues estableix també algunes adaptacions menors sobre pràctiques i normatives actuals.

Dos mesos per al·legacions
Aquests canvis en la normativa del segell garriguenc van ser sol·licitats a l‘abril pel Consell Regulador, que agrupa productors i elaboradors d’oli emparats per la DOP. Un cop estudiada la documentació presentada, la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries considera l’expedient complet satisfactòriament i ha estat publicat al DOGC del 7 d’octubre. Ara queda l’expedient en exposició pública per dos mesos, fins al desembre, període durant el qual es poden formular les al·legacions que es creguin convenients.