COMARCA

Tres actes d’homenatge al president Companys a les Borges Blanques

La plaça de la Llibertat de les Borges, situada davant del Centre d’Atenció Primària i on hi ha un monument dedicat a Lluís Companys, acollirà aquest dijous, 15 d’octubre, tres actes d’homenatge al qui fou president de la Generalitat entre el 1934 i el 1940. El més matiner serà el de la CUP, que ha convocat a dos quarts de set del matí, coincidint amb l’hora de l’afusellament de Companys. Al vespre, serà el torn d’ERC (20h) i de l’acte institucional de l’Ajuntament (20:30h).

Al final de la Guerra Civil, el president Companys va marxar a l’exili, però va ser detingut a França l’agost del 1940 i extradit. La matinada del 15 d’octubre del 1940 va ser afusellat per l’exèrcit espanyol al castell de Montjuïc de Barcelona, després d’un judici militar sense garanties. Companys és l’únic president europeu escollit democràticament assassinat per un Estat.

A les Borges, es fan actes institucionals de record des del 1987, inicialment al Castell Alt, de matinada, a vegades amb salves del Canó del Salo. Posteriorment, els actes van passar a ser diürns i al Passeig del Terrall, on a l'entrada hi havia un monument dedicat a Companys. Finalment, d'uns anys ençà, els homenatges al president màrtir tenen lloc a la Plaça de la Llibertat, davant del CAP.

Concentracions pel 9N
Aquest dimarts, 13 d’octubre, hi ha convocades concentracions davant de tots els ajuntaments catalans com a mostra de suport als imputats pel seu paper en la consulta del 9 de novembre del 2014, el president Artur Mas i les conselleres Irene Rigau i Joana Ortega. Les concentracions són a dos quarts de vuit del vespre i convoquen Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.