COMARCA
- Les Borges Blanques

L'alcalde de les Borges declara per la denúncia de la fàbrica d'oliasses

(foto: Aj. de les Borges)

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha declarat aquest dilluns al jutjat d’Instrucció 1 de Lleida amb motiu de la denúncia presentada al juliol per l’empresa General d’Olis i Derivats SL, que l’acusa de prevaricació per voler perjudicar l’empresa. L’Ajuntament considera que aquesta querella és la resposta a la denúncia presentada pel consistori l’abril de 2013 contra General d’Olis i Derivats per irregularitats ambientals i urbanístiques, “que només vol allargar la tramitació de regularització de l’expedient de legalitat urbanística que obliga l’empresa a enderrocar les darrers construccions que ha fet sense sol·licitat cap permís ni llicència com caldria”.

Aquella denúncia de 2013 alertava que les emissions a l’atmosfera de l’empresa superen el permès per la llei i que, a més, s’han fet obres d’ampliació sense llicència municipal i han començat una nova activitat sense la llicència corresponent. Mir, acompanyat per diversos regidors borgencs actuals i del mandat anterior, ha assegurat estar “tranquil” perquè des de l’Ajuntament, ha dit, “sempre s’ha actuat en defensa del territori i de la salut dels veïns” i tenint en compte la legalitat vigent en matèria urbanística, “pel que sempre hem seguit els preceptius informes dels tècnics municipals i en aquest cas, també els d’Urbanisme i Medi Ambient de la Generalitat”.

“En cap moment s’ha volgut perjudicar els interessos de l’empresa”, ha assegurat Mir a la sortida dels jutjats de Lleida. “Tot i tenir competències per paralitzar l’activitat de l’empresa, no ho hem fet ja que entenem que és una activitat necessària pel territori i però que ha de ser compatible amb la salut dels nostres conciutadans”, ha afegit. Mir, però, recorda que existeixen informes mediambientals que alerten dels perjudicis que produeix l’activitat de l’empresa al medi ambient i sospiten que van ser els responsables de l’abocament il·legal d’uns residus d’oliasses en unes finques del terme. L’empresa es dedica al tractament del residu de l’oliva i segons l’alcalde, Enric Mir, les irregularitats daten de l’any 1996. Ja fa anys, també, que diverses persones i entitats de la zona han denunciat públicament les males pràctiques i les emissions a l'atmosfera que provoca General d'Olis i Derivats.

Suport d'entitats
Aquestes mateixes entitats que s'han mobilitzat repetidament contra l'activitat de l'empresa (Ateneu Popular Garriguenc, ADPN La Banqueta i Ipcena), ja van manifestar a finals de juliol, quan es va conèixer la querella, el seu "total suport a les accions portades a terme per l’Ajuntament de les Borges", a qui encoratjaven a "continuar defensant els interessos generals de la població tant en el compliment de la legalitat com en la defensa de la salut dels seus conciutadans". Les tres associacions es posaven "a disposició de l’Ajuntament per col·laborar en les accions que calgui en la defensa del medi ambient i la qualitat de vida de la ciutadania".

Obres sense permís
Enric Mir ha dit que l’empresa va fer obres l’any 2009 en sòl no urbanitzable sense llicència municipal, i van continuar el 2012 edificant una nova nau de 10.000 metres quadrats sense sol·licitar cap permís, i que no han respost a cap dels tres requeriments de paralització d’obres fets el 2012. Per aquest motiu, l’abril de 2013, l’alcalde i dos regidors acompanyats per l’advocat del consistori van posar en coneixement de fiscalia tot l’expedient perquè un jutge procedeixi, si s’escau, i requereixi a les persones responsables de l’empresa per decidir si han comès o no delicte.

A més, el 8 d’octubre de 2014 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida celebrada a Balaguer va denegar el pla especial urbanístic per a la regulació del projecte ambiental d’activitats d’indústria d’oli vegetal de l’empresa General d’Olis de les Borges Blanques i va instar a l’Ajuntament de la capital de les Garrigues a ordenar l’enderrocament de les construccions que l’empresa ha fet sense les corresponents llicències.