COMARCA
- Arbeca , Juneda

Ramona Barrufet, a la mesa de "l'últim Parlament autonòmic"

Barrufet, primera per la dreta / Foto: Job Vermeulen/Parlament

L'arbequina Ramona Barrufet ha estat elegida, aquest dilluns 26 d'octubre, membre de la mesa del Parlament de Catalunya. La convergent, que anava de número 10 a la llista de Junts pel Sí de la circumscripció de Lleida, ha pres possessió de la secretaria quarta d'un òrgan que presidirà Carme Forcadell, expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.

Aquest dilluns s'ha constituït el Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions del 27 de setembre després d'haver-se desencallat les negociacions sobre els membres de la mesa del Parlament. La renúncia de la CUP a ocupar-hi un lloc fa que l’arbequina Ramona Barrufet sigui, finalment, una de les secretaries d’aquest òrgan encarregat d’ordenar el treball parlamentari, interpretar el reglament i dirigir els serveis del Parlament.

"Tanca l'etapa autonòmica"
"Estiguem a l'alçada del moment i fem present el futur en aquest procés constituent", ha dit Forcadell en el seu primer discurs com a presidenta, en l'inici d'una legislatura que, ha dit, "tanca l'etapa autonòmica i enlaira un nou escenari cap al demà". "Ara i aquí, creem un abans i un després. Des d'ara mateix, construïm un Parlament sobirà que vol representar un poble lliure".
La votació per elegir la presidenta ha estat la primera del matí. La segona votació ha estat la dels vicepresidents. Lluís M. Corominas (JxSí) ha estat elegit vicepresident primer, amb 66 vots, i José María Espejo-Saavedra (C's), vicepresident segon, amb 56. En la votació de les vicepresidències hi ha hagut també 5 vots en blanc i 8 de nuls. 
La tercera votació ha estat per a les secretaries. Anna Simó (JxSí) ocuparà la primera; David Pérez (PSC), la segona; Joan Josep Nuet (CatSíqueesPot), la tercera, i Ramona Barrufet (JxSÍ), la quarta. 

Barrufet, cinc anys al Parlament
Nascuda a Juneda, Ramona Barrufet repeteix com a diputada després de dos legislatures curtes (2010 i 2012) fruit del procés cap a la independència impulsat per la societat civil. L'arbequina és militant de CDC des de 1981. A partir del 1999 va entrar en política institucional, com regidora de l'Ajuntament d'Arbeca, poble del qual va ser-ne alcalde entre 2005 i 2007. També ha estat membre del Consell Comarcal de les Garrigues i presidenta comarcal del partit.