COMARCA

La PAH detecta 10 pisos més del ‘banc dolent’ a les Garrigues

(foto: SomGarrigues)

Una nova actualització del mapa d’immobles buits amb què treballa la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) en una campanya arreu de l’Estat ha detectat 10 habitatges més en mans de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) a les Garrigues, que s’afegeixen als 23 que es van fer públics inicialment [v. SomGarrigues, núm. 410].

Entre aquests 23, però, dos de Maials i un d’Almatret ja no hi consten. Sí que n’apareixen 11 a les Borges, 4 a Arbeca, 2 a l’Albi, 2 a Vinaixa, 2 al Soleràs, 2 a Granyena, 1 a Juneda, 1 a Castelldans, 1 a Cervià, 1 als Omellons, 1 a la Granadella, 1 al Cogul, 1 a Aspa i 1 a Sarroca. Un total de 31.

Absorbits amb diners públics
La campanya de la PAH vol servir per denunciar els immobles buits que estan en mans de les entitats financeres rescatades amb diners públics i sota la Sareb, creada el 2012. Es tracta dels anomenats actius tòxics, immobles acabats o mig acabats sense vendre pel deute de promotors i constructores fallides, que van fer cap a mans dels bancs i que va acabar absorbint la Sareb amb diners públics dins del procés de sanejament del sistema financer.

Amb aquesta acció, la plataforma pretèn forçar la Sareb a destinar els habitatges a un “ús social per a la ciutadania i no per a l’especulació financera”. Per aquest motiu, al web hi ha també un manual de “recuperació del dret a l’habitatge” amb què l’entitat treballa des de fa quatre anys en les seves ocupacions d’immobles buits. “En lloc de garantir el dret a l’habitatge per a ciutadans que es troben al carrer, l’objectiu de la Sareb és vendre els actius amb un 15% de benefici abans del 2027”, diu la PAH.