COMARCA
- Les Borges Blanques

Acte de record a les víctimes d’un bombardeig de les Borges

(imatge: Aj. de les Borges)

Aquest dimecres, 25 de novembre, coincidint amb el mateix dia de 1938, es farà a les Borges Blanques un acte de record a les víctimes d’un dels bombardejos franquistes que van aterrir la població durant la Guerra Civil. L’acte tindrà lloc a les set de la tarda a l’exterior de cal Gineret, edifici que havia servit de refugi en aquella època. Els  historiadors Marc Macià i Josep Rubió hi faran una breu explicació de l’episodi i del context comarcal, respecitvament, i Sebastià Tolosa, del grup de teatre Nissaga, recordarà unes paraules de Manel Giné, testimoni de l’atac quan tenia 10 anys i la vintena de víctimes mortals que hi va haver. Prèviament, a les 12 del migdia, sonaran les campanes, a l’hora exacta en què es va produir el bombardeig aquell dia.

El del 25 de novembre va ser el tercer bombardeig que rebia la població de les Borges, molta de la qual ja havia fugit a les cabanes després de l'atac aeri del 2 d'abril, el més mortífer de tots. Aquell dia de novembre, deu bombarders italians Savoia 79 de l’esquadra 111 Stormo BV, van sortir carregats amb 80 bombes de 100 kg de l’aeròdrom de Valenzuela i van atacaren la població a les 12 del migdia des d’una alçada de 3.800 metres. Van deixar una gran quantitat de víctimes civils innocents, 79 ferits i unes 40 cases destruïdes, malgrat que l’ordre d’atac era la destrucció d’un dipòsit de carburant i de material de guerra.

Aquest acte de record l’organitza una recent creada Comissió Ciutadana per la Memòria, formada per un grup de borgencs arran de l’acte que hi va haver al maig d’homenatge als garriguencs deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. La intenció del grup, que és obert a qualsevol ciutadà, és anar celebrant actes de recuperació de la memòria històrica local.