COMARCA
- Castelldans , El Soleràs , Els Torms , L'Espluga Calba , Torrebesses

El diumenge de l’oli

(foto: Xavi Minguella)

Pot ser un avantatge o un inconvenient. Pot ser un reclam com a conjunt comarcal o pot ser una limitació d’haver de confiar en públic molt local. El cas és que el diumenge 6 coincideixen cinc festes o fires de l’oli a la comarca i amb formats molt similars. És una bona data, enmig del pont de la Puríssima, quan molta gent fa sortides al rerepaís i quan aquí és el moment àlgid del producte estrella.

Els Torms
Els Torms serà una festa el matí del 6 de desembre, per setè any consecutiu. A partir de les 9, esmorzar, on l’oli nou acompanyarà els entrepans de cansalada i llonganissa (amb productes sense gluten). A les 10 ve el conseller d’Agricultura, Jordi Ciuraneta, que visitarà també l’escola del poble, projecte pilot de la Mancomunitat de Catalunya i que l’any que ve compliria 100 anys (va tancar portes el 2013). Un mercat de productes artesans completa la jornada, amenitzada enguany pels grallers d’Alfés.

Castelldans
La festa comença amb un esmorzar popular a les nou del matí, que dóna el tret de sortida a la resta d’activitats. Entre aquestes, una de poc habitual a la contrada: una visita guiada al poble (sortida del carrer Sant Isidre, a quarts de dotze). Durant el matí, hi haurà portes obertes al Museu de l’Oli i el món rural i al Centre d’Aprenentatge de la fauna dels secans de Melons. Parades de productes i exposicions artesanals completen la jornada de posada de llarg del primer oli.

El Soleràs
Excel·lent ocasió per visitar una de les cooperatives modernistes, obra de César Martinell, que hi ha a la comarca. La jornada arrenca amb un esmorzar a quarts de deu del matí i, cap a les onze, es farà una ruta guiada pel molí i les instal·lacions. Un membre del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya guiarà també un tast d’oli. Al mateix indret hi haurà parades de productes i, durant el matí, es podrà adquirir l’oli de la nova temporada.

L'Espluga Calba
Aliança de cooperatives locals: l’agrària i la tèxtil John Fil que, per segon any consecutiu, posen el millor de si per als assistents. A partir de les 9, esmorzar amb degustació de l’oli nou i, a partir de les 11, portes obertes i venda de gènere de punt a la John Fil. També a partir de les 11 es podrà visitar (guiat) el castell i el nou espai Antoni Ferrer. Culmina la jornada una paella feta amb safrà de les Garrigues. I, a la tarda, teatre amb el grup femení Rellotge de Sorra Garriguenc.

Torrebesses
La setena edició dels Camins d’Or Líquid, iniciativa del Consell Comarcal del Segrià juntament amb les cooperatives i ajuntaments, fa parada a Torrebesses. La jornada comença amb concurs d’allioli (9.30 h), amb un premi de cinc litres d’oli per al guanyador de cada categoria. A les 10 toca esmorzar popular a la cooperativa, on es tastaran els alliolis i, a les 11, visita a l’antic molí del Bep de Canut, restaurat recentment. Hi haurà servei de dinar als cafès del poble.