COMARCA, CULTURA

Sant Antoni i Sant Sebastià obren les festes del 2016

(foto: Farré Rebull)

Sant Antoni i Sant Sebastià no deixen descansar de les festes nadalenques molts pobles de les Garrigues. El diumenge, dia 17, és la festivitat de Sant Antoni i pobles com la Granadella fan festa grossa. Tres dies després, el dimecres dia 20 de gener, és el torn de Sant Sebastià, que també genera festa en pobles com Alfés, Maials, Torrebesses i el Vilosell.

Sant Antoni
Les festes de Sant Antoni arriben a la Granadella, Castelldans, Llardecans, Sarroca de Lleida i Bellaguarda. Al primer municipi, la celebració va més enllà d’una missa, ja que arriba l’esperada festa de Quintos i Gitanos a l’ermita de Sant Antoni. Els actes ja comencen el divendres 15 de gener, amb el sopar de quintos, el bingo i una discomòbil. Serà l’endemà quan, ben d’hora, esmorzaran a l’ermita de Sant Antoni per després anar a la missa de quintos. Cap a les dotze del migdia es donarà el tret de sortida a la rua de carrosses amb la tradicional lluita de versets. A Sarroca de Lleida també faran festa grossa i les celebracions comencen el divendres 15 i s’alllargaran fins diumenge, dia de la festivitat, amb balls de tarda i concerts per tot el poble.

A Castelldans s’esperaran a diumenge, dia de la festivitat, per celebrar la missa en honor al patró on, com és tradició, la família de cal Corcó llegirà els goigs a sant Antoni Abat i lliurarà la coca beneïda. Finalment, a Llardecans, per Sant Antoni les protagonistes són les fogueres. El dissabte 16 a la nit els veïns surten al carrer per sopar a la vora del foc.

Sant Sebastià
Sant Sebastià també és el patró d’alguns municipis garriguencs. És el cas d’Alfés, que, com cada any, el 20 de gener, en honor al copatró, celebra una de les dues festes majors. La festa començarà al matí amb la missa en honor a sant Sebastià, continuarà amb el tradicional toc del vermut a càrrec dels Grallers d’Alfés, seguidament hi haurà un vermut popular pels assistents. A la tarda, hi haurà música i coca i xocolata per a tots els infants i més tard hi haurà ball amb l’orquestra Montse i Joe Transfer, per parar, només a la mitja part, a fer un entrepà.

En el cas de Torrebesses, les festes començaran el dia de la festivitat amb la missa tradicional, un espectacle del Traginer de Contes de la companyia Sac Espectacles i un berenar amb coca i xocolata. Les activitats es reprendran el dissabte amb un dinar de germanor, un espectacle de falcons i ball de tarda i nit a càrrec de l’orquestra Galatea.
Finalment, Maials, el Vilosell i els Omellos també estaran de celebració. Al Vilosell faran la missa tradicional i un dinar de germanor amb olla barrejada i a Maials faran festa grossa del 19 al 24.