COMARCA

Els contenidors de Granyena i la taxa de festes de Vinaixa, entre les queixes al Síndic del 2015

Amb motiu de la presentació de l’Informe al Parlament 2015 del Síndic de Greuges de Catalunya, lliurat aquest dijous 11 de febrer, s’han donat a conèixer els resultats desglossats per comarca (nombre de queixes, àmbits de queixa, etc). A les Garrigues hi va haver un total de 36 actuacions (10 queixes i 26 consultes), quasi la meitat que el 2014, com recull Ràdio les Borges. I és que aquell any, el Síndic va visitar la comarca al gener, mentre que l’any passat no va venir.

De les 36 actuacions del 2015, encapçala la llista les Borges amb 13, seguida de Juneda amb 8 i Castelldans amb 3, mentre que el Consell Comarcal n’ha rebut també tres, en dues de les quals l’organisme ha acceptat la resolució del Síndic i en una no s’ha considerat que l’actuació fos irregular. També hi ha hagut consultes i queixes a Maials, Llardecans, Torrebesses i Sunyer.

L’informe explica, també, dos casos concrets. D’una banda, la queixa d’un particular per les molèsties d’olors i brutícia per la ubicació d’uns contenidors de la brossa al municipi. Amb el canvi de sistema de la recollida a nivell comarcal (menys punts de contenidors), el consistori va reubicar-los i ara ja no són on eren.

D’altra banda, a Vinaixa hi va haver una queixa per disconformitat amb les taxes de les festes municipals. Atès que la normativa tributària no preveu cap taxa per l’organització d’actes i celebracions populars per part de l’Ajuntament, i per evitar confusió als veïns sobre la naturalesa jurídica d’aquesta contribució, el Síndic va suggerir al consistori que informés a tots els veïns que no es tracta de cap impost, sinó d’una aportació econòmica voluntària, sense que el fet de no fer-la suposi l’exclusió en els actes i celebracions organitzades. L’Ajuntament va respondre que en el futur s’abstindria de requerir cap import en concepte de “taxa de festes” i que aclariria a la ciutadania en general que es tracta d’una aportació voluntària.

El proper dijous, 18 de febrer, el Síndic serà a les Borges per recollir noves queixes o consultes. Atendrà la població durant tot el dia al Centre Cívic de la capital comarcal, però les persones interessades han de concertar entrevista prèviament trucant al 900 124 124 o enviant un correu electrònic a sindic@sindic.cat.