COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges projecta l'arxiu comarcal al solar de la caserna de la Guàrdia Civil

(foto: Arxiu)

L'equip de govern de l'Ajuntament de les Borges té redactat un projecte bàsic per erigir l'arxiu comarcal al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, a peu del Raval de Lleida. Així ho explicar aquest dijous, 31 de març, al ple ordinari que va celebrar la corporació municipal. Aquest és, per tant, el tercer projecte que es posa sobre la taula en els darrers 10 anys.

El primer, vers l'any 2005 amb l'alcaldessa Carme Benet (CiU), es volia construir darrere de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, ubicació que va despertar protestes ciutadanes per la llunyania d'un equipament que consideraven que calia apropar a la població. Amb tot, es va esgotar la legislatura sense avenços. El segon, amb Miquel Àngel Estradé (ERC) al capdavant del govern, es va projectar al solar de l'antic escorxador -on Benet volia edificar un teatre-, però tot i haver redactat el projecte i tenir un conveni amb la Generalitat per finançar-lo, no es va arribar a licitar l'obra. Durant la legislatura 2011-2015, ja amb Enric Mir (CiU), se'n va parlar en alguna ocasió i es va aconseguir una esmena als annexos dels pressupostos de la Generalitat que establia una base simbòlica de 1.000 euros per accedir a la partida general de projectes, però no s'especificava el lloc on es volia fer.

Arran d'una moció d'ERC al ple d'aquest dijous, 31 de març, en què demanava tenir en consideració la ubicació del segon projecte i que CiU va votar en contra, va sorgir la intenció de l'actual equip de govern de situar l'arxiu a l'antiga caserna, un lloc que fins ara no havia estat sobre la taula. De fet, aquest terreny havia estat motiu de disputa perquè, fa uns anys, CiU hi havia volgut posar el Centre d'Atenció Primària (CAP), en una operació amb una empresa constructora per fer pisos a sobre i que els jutjats van acabar tombant. El CAP s'acabaria fent a la ubicació actual. D'aleshores ençà, el terreny de la caserna, retornat a mans municipals, ha estat un solar. 

Mir defensa la nova ubicació
Davant les queixes d'ERC per no aprofitar el projecte de l'antic escorxador, que els republicans defensen per "no malbaratar diners públics en un nou projecte, no dilatar l'obra en el temps i no haver de requalificar de nou el terreny", l'alcalde, Enric Mir, va respondre que el nou projecte és més barat que l'anterior, uns 900.000 euros, més funcional, accessible i eficient energèticament i amb més metres quadrats construïts. Mir també va assenyalar que no faria falta canviar la qualificació urbanística del solar, perquè a l'actual "hi caben usos residencials però també equipaments socio-culturals".