COMARCA
- Alfés , Aspa , Castelldans , El Cogul

Identifiquen més de 800 espècies a l'espai natural de Mas de Melons

(foto: Dept. Territori)

La Direcció General de Polítiques Ambientals, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Institució Catalana d’Història Natural, va organitzar el 28, 29 i 30 d’abril les Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya, que en aquesta ocasió es van fer a l’Espai Natural Protegit dels Secans de Mas de Melons-Alfés. L’objectiu: recopilar el màxim nombre de citacions biològiques i incrementar el coneixement global de la diversitat biològica del país. Finalment, els 80 participants, 60 dels quals eren científics i tècnics especialistes, van poder identificar més de 800 espècies de flora i fauna (fongs, líquens, amfibis, rèptils, insectes, ocells, mol·luscs), 270 de les quals es consideren noves en aquesta zona.

En perill d’extinció
Durant les tasques de reconeixement, els participants també van trobar indicis de tres espècies que estan en perill d’extinció: l’alosa becuda, la rata d’aigua i el llagost pedra. Fins ara, més enllà dels ocells –arran dels quals es va declarar Zona d’Especial Protecció d’Aus–, hi havia poca informació sobre la biodiversitat d’aquesta zona. Aquestes són les terceres jornades d’aquest tipus que es fan a Catalunya. Anteriorment, s’havien fet al Solsonès i el Moianès.

Activitats divulgatives
Paral·lelament a la prospecció científica, hi va haver un seminari tècnic, una sortida naturalista i una exposició sobre els secans de Ponent per difondre’n els valors i apropar les tècniques d’observació i identificació als ciutadans.