COMARCA
- El Vilosell , Les Borges Blanques

Dos garriguencs opten al Secretariat de l’ANC

Aquest dissabte, 14 de maig, hi ha eleccions per renovar el Secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i els socis escolliran els 77 membres que encapçalaran l’entitat durant el proper any. Entre els candidats que es presenten n’hi ha dos de les Garrigues: el vilosellenc Josep M. Nogué i el borgenc Jordi Calvís, que hi opten per vies diferents. Nogué és un dels que es poden votar per representació territorial de la regió 6, que inclou les comarques de les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, la Noguera, la Llitera i el Baix Cinca, mentre que Calvís és un dels candidats per representació nacional.
Per representació territorial s’escullen un total de 52 membres arreu del país i per representació nacional 25. A la papereta de vot, els electors garriguencs trobaran sis noms de la regió 6, dels quals en poden escollir un màxim de tres i 56 noms de representació nacional, dels quals en poden escollir un màxim de 25.

Polèmica per les exclusions
Les eleccions al Secretariat Nacional han estat marcades aquests dies per la polèmica generada després que la Junta Electoral de l’ANC, probablement per denúncies de tercers, decidís excloure dues persones del llistat de candidats, Quim Torra i Jordi Calvís, al·legant incompatibilitats. En el cas de Calvís, el fet era que havia format part de la llista de la CUP a les eleccions autonòmiques del passat 27 de setembre, concretament, com a número 9 per la circumscripció de Lleida. La Junta al·legava que, en cas que tots els que anaven per davant seu a la llista dimitissin, es podria donar el cas que Calvís arribés a ser diputat; una circumstància, al d’haver format part d’alguna llista electoral en el 2015, que també es donava en almenys set candidats més al Secretariat, ja fos a eleccions municipals –la majoria-, ja fos a eleccions al Congrés espanyol del passat 20 de desembre. Finalment, però, la Junta ha estimat les al·legacions presentades per Torra i Calvís, que podran ser votats pels socis.

Dos veterans de l'ANC
Tant Calvís com Nogué, ambdós col·laboradors de SomGarrigues, han estat vinculats amb l’ANC des dels inicis, l’any 2012. Calvís col·laborant-hi activament, sobretot, amb la línia gràfica: cartellera, materials de difusió, fulletons, postals a les xarxes socials, etc; i Nogué com coordinador comarcal de les Garrigues i responsable de voluntaris en iniciatives com la Via Catalana, la V baixa o recollides de signatures. El vilosellenc, de fet, ja ha estat membre del Secretariat Nacional l’últim any, com a representant de la regió 6. En cas de ser escollits entre els 77, tant Nogué com Calvís es marquen com a prioritat treballar per eixamplar la majoria social a favor de la independència i vetllar per a que Govern i Parlament compleixin els fulls de ruta marcats.

Tres punts de votació
Els socis de l'ANC a les Garrigues tenen tres punts on poder votar aquest dissabte: les Borges, la Granadella i Aitona. A les Borges, a més dels borgencs, hi voten els membres dels nuclis de Juneda, Arbeca, el Vilosell i la Pobla de Cérvoles; a la Granadella, els de la Granadella, i a Aitona els de Llardecans, Maials i Sarroca. L'horari per votar presencialment és de 10 a dues del migdia. També hi ha l'opció de votar anticipadament per via electrònica, detallada al web de l'ANC.