COMARCA

18 de setembre: eleccions a la Denominació d'Origen Les Garrigues

Les eleccions a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues ja tenen data: 18 de setembre. Així ho ha anunciat el Departament d’Agricultura de la Generalitat aquest dijous, dia en què arrenca tot el procés electoral. A partir d’ara, per tant, comencen els períodes de constitució de juntes electorals, exposició de censos, resolució de reclamacions i recursos i presentació de candidatures que ha de culminar amb les votacions el diumenge 18 de setembre, prèvia campanya electoral a partir del dia 2 del mateix mes.

D’aquesta manera, es desencalla el bloqueig que mantenia el Consell Regulador de la DOP coma mesura de força per defensar l’ampliació de l’organisme a diverses comarques de Ponent –i fins i tot amb la DOP Siurana- davant del Departament d’Agricultura que, en la línia de l’anterior conselleria, no veu clara la idea. De fet, des del mateix territori havien sorgit importants dubtes sobre l’ampliació, que va rebre les al·legacions d’ajuntaments, cooperatives, entitats, el Consell Comarcal de les Garrigues i sindicats de productors com Unió de Pagesos. Com a resposta, Joan Segura, actual president de la DOP, va enviar amb una carta de reprimenda als alcaldes el mes de març, el mateix mes que es convocaven eleccions a 16 consells reguladors de DOP i IGP d’arreu de Catalunya, excepte la DOP Les Garrigues. Finalment, l’11 d’abril, el Consell Regulador de l’organisme garriguenc va acordar iniciar el procés electoral el 12 de maig i així ho va proposar al Departament d’Agricultura, que ha acceptar el calendari i ha engegat la convocatòria.

Després de 23 anys, Segura no repetirà
Una de les novetats que hi haurà en aquestes eleccions és la retirada de Joan Segura, que presideix l’entitat des del 1993, quan va ser escollit pel conseller Francesc Xavier Marimon després de la dimissió de Ramon Flix. D'aleshores ençà, Segura ha vist passar vuit consellers. Actualment, la DOP, amb seu a Lleida -una de les decisions més polèmiques-, està integrada per 16 de les 24 cooperatives de la comarca i no inclou cap de la trentena de molins particulars.