COMARCA

Els danys de la tempesta

La forta tempesta registrada a la comarca el diumenge 22 a la tarda ha afectat unes 1.600 hectàrees de cultius. Aquesta és la xifra que ha donat el director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, en una reunió a la Granja d’Escarp (Segrià) amb els alcaldes dels municipis de la zona per avaluar els danys i visitar algunes de les finques afectades.

A les Garrigues, l'ametller és qui ha patit una major caiguda de fruits (1.397 hectàrees), sobretot als pobles de Juncosa, la Granadella, el Soleràs, els Torms, Granyena, Torrebesses, Llardecans i Maials, amb entre un 10 i un 50% d'afectació. En aquest últim poble, unes 30 hectàrees de fruita dolça de pinyol també han patit danys, aquests més considerables, entre un 50 i un 70%. D'altra banda, 224 hectàrees de cereal de Granyena, el Soleràs, Juncosa, els Torms i la Granadella també han quedat afectades, entre un 10 i un 20%.

Pèrdua de flors a l'olivera
Ferran de Noguera ha explicat que la tempesta, provinent de la part de l’Aragó, anava acompanyada de calamarsa, amb fortes ratxes de vent i amb força intensitat de pedra seca en alguns punts. El director ha explicat que en el cas de l’olivera, a les Garrigues s’estima que hi haurà entre un 10 i un 20% de pèrdua de flors i caldrà esperar per tal de veure en quina baixada de producció es pot traduir. La tempesta també va provocar danys a la fusta i defoliació que requeriran tractaments. Els municipis més afectats per reducció de floració són Granyena, Juncosa, el Soleràs, els Torms i la Granadella.

La tempesta va continuar cap a L’Albi, Vinaixa, Bellaguarda i el Vilosell, però ja amb més aigua i menor afectació per als cultius.