COMARCA

Arbeca i l'Albagés instal·len contenidors per recollir oli domèstic usat

(foto: Aj. L'Albagés)

Els ajuntaments d'Arbeca i de l'Albagés han instal·lat aquesta última setmana de juliol contenidors per recollir l'oli domèstic usat, que es portarà a reciclar. A Arbeca se n'ha posat dos, un al carrer La Bassa i l'altre a l'avinguda de Montserrat. Per la seva banda, l'Albagés n'ha posat un a la placeta de la cooperativa. Els usuaris han de dipositar l'oli usat, el de cuina, en ampolles de plàstic.  

Els dos municipis se sumen, així, a altres com Llardecans, que va ser el primer a disposar-ne, al gener, Bovera, al març, i Bellaguarda, Juncosa, Cervià, els Omellons o Fulleda. A Bovera, a més, es reaprofita l'oli dipositat per elaborar sabó amb el nom del municipi gravat. 

Un litre d'oli en contamina 4.000 d'aigua
En una entrevista al març a SomGarrigues, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep M. Tost, explicava que a Catalunya es generen unes 25.000 tones anuals d'oli domèstic i només se'n recuperen unes 14.000. "Encara hi ha la tendència que quan has fregit, ho passes pel raig de la pica i cap a la claveguera.Fem un flac favor, perquè té un efecte contaminant bestial: un litre d’oli contamina gairebé 4.000 litres d’aigua ell solet, quatre metres cúbics, i la contaminació de l’oli costa de treure, s’han de desengreixar les aigües", deia Tost.

Altres pobles
A la reunió d'alcaldes del Consell Comarcal de les Garrigues celebrada el mes de març es va posar sobre la taula la possibilitat d'instal·lar contenidors d'aquest tipus a cada municipi. Els de plàstic tindrien un cost de 250 euros i els metàl·lics, 650.