COMARCA, CULTURA
- La Floresta

L'artista de la Floresta, Edith Schaar, proclamada Garriguenca de l'Any

Schaar a l'exposició en motiu dels seus 90 anys (Foto: arxiu)

L'artista de la Floresta, Edith Schaar, és la nova Garriguenca de l'Any. Nominada als premis Olivera d'Or 2016 per part del Centre d'Estudis de les Garrigues, aquest matí se li ha comunicat que el jurat ha considerat que és ella qui es mereix el premi enguany. De fet, l'elecció ha estat gairebé per unanimitat. Van ser set les persones representants d'entitats qui hi van assistir a la votació i el resultat va ser de cinc vots per Schaar, un per la també nominada Aula d'Extensió Universitària i un en blanc. Els altres nominats eren el Centre d'Estudis de les Garrigues i la Revista Cultural el Cérvol. El lliurament del premi es farà durant el pregó de la Festa Major de les Borges Blanques, juntament amb el guardó de Borgenc o Borgenca de l'Any, que encara es desconeix a se li atorga.

Edith Schaar, nascuda a la regió de Pommern (Polònia) el 1926, és una artista establerta a la Floresta des de finals dels anys vuitanta. Són molts els alumnes de la comarca i de fora els que han passat pel taller de casa seva, amb els quals, als anys 90, va crear el "Laberint blau", un grup de pintores i pintors que dirigeix, impulsa i amb el que ha compartit nombroses exposicions. L'última va ser aquest mes de maig a la seu del Departament de Cultura de Lleida amb motiu del seu norantè aniversari i que portava per títol Edith Schaar. 90 anys d'esperança en l'art com a transformació del món.

A la Floresta hi va arribar de la mà del seu amic i professor d'història de l'art, Diether Rutloff. Es troba amb la natura i decideix instal•lar-s'hi. El castell és un dels elements del poble que més la va atreure, ja que li recorda la seva infantesa. Allí, abans del ‘Laberint blau’, és on va situar el seu primer estudi de pintura.

El president del Consell Comarcal, Antoni Villas, s'ha mostrat satisfet de l'elecció: "Estic content per la unanimitat i també per ella. No he tingut el plaer de conèixer-la personalment, però sí la seva obra i crec que s'ho mereix". Villas ha afegit que "per molt que a vegades no s'hagi vist, ella ha fet molt per la comarca, el castell de la Floresta i tot el poble en general. Ha anat fent treballs de formigueta i aquest premi és una oportunitat per expressar-li l'estima de la gent de la comarca" i ha afirmat que, sens dubte, "enguany era el moment de donar-li".