COMARCA, ECONOMIA

Quatre xerrades a la comarca per denunciar l'acord CETA

La plataforma creada aquest estiu STOP CETA Ponent-Pirineus ha organitzat un cicle de xerrades a diferents municipis i, a la comarca, se'n faran quatre: Juneda, les Borges Blanques, Arbeca i la Granadella. La plataforma està destinada a combatre l’Acord Econòmic i Comercial Global, conegut com a CETA, de lliure comerç entre la Unió Europea i el Canadà, així com altres tractats similars, com el TTIP.

La primera xerrada tindrà lloc aquest dijous a dos quarts de nou del vespre al Complex Cultural de Juneda, a càrrec de l'economista Josep Manel Busqueta. L'endemà, 16 de setembre, a les Borges Blanques els encarregats de fer arribar a la població els perjudicis pel territori d'aquest tractat seran Ramon Morell i Joserra Olarieta. Serà al Casal Marino, també a dos quarts de nou del vespre. El mateix cap de setmana, el diumenge 17 de setembre, a Arbeca hi haurà la xerrada a càrrec de Pere Enciso, a la Sala República, a les set de la tarda. Finalment, Enciso també farà la mateixa conferència el dia 22 al Centre Cívic de la Granadella.

Des de la plataforma Stop CETA denuncien que si entra en vigor aquest acord ja no caldrà demostrar que les substàncies químiques utilitzades en agricultura no són perjudicials per a la salut, fet que vincula aquest tractat a la realitat rural de la comarca. A més, amb l'acord, segons la plataforma, es pretén que les empreses transnacionals puguin denunciar aquells estats que proposin revertir privatitzacions en salut, educació o remunicipalitzar la prestació de serveis com l'aigua, a més d'una pèrdua de drets laborals per part dels treballadors.

Les xerrades també es duran a terme en altres municipis de Ponent com Mollerussa, Agramunt i Bellpuig, a més de Flix, per acabar, finalment, amb la convocatòria d'una manifestació en contra del CETA el 15 d'octubre a Lleida.