COMARCA

UP-JARC: “Per lògica, la seu de la DOP Les Garrigues hauria de ser a les Garrigues”

Un dels assumptes que hi ha en joc a les eleccions d’aquest diumenge, 18 de setembre, per escollir nous representants del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues és la ubicació de la seva seu. Actualment, aquesta és al complex de la Caparrella, a Lleida, en unes instal·lacions de la Diputació de Lleida i, per tant, fora de l’àmbit de la DOP, l'únic cas de les DO d'oli de Catalunya en què passa això. Siurana té la seu a Reus, Terra Alta a Gandesa, Baix Ebre-Montsià a Tortosa i Empordà a Figueres.

En resposta a les preguntes formulades per SomGarrigues al debat que s'ha emès aquest dimecres, 14 de setembre, al programa “Lleida al dia”, de Lleida TV, el representant de la candidatura conjunta d’Unió de Pagesos i JARC, Lluçis Gaya, ha explicat que “per llei natural, la seu de la DO Les Garrigues hauria de ser a les Garrigues”. Gaya entén que les possibilitats que al seu dia oferia la Diputació van motivar el trasllat de la seu a Lleida –havia estat primer a la Granadella–, però lamenta que en tot aquest temps no s’hagi fet res per canviar-ho. Gaya explica que aquest mateix suport de la Diputació s’hauria de donar si la DOP s’ubiqués dins de la comarca de les Garrigues, per exemple a la seva capital, les Borges Blanques, ja que “també forma part de Lleida”.

Per la seva banda, el representant de la candidatura de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i actual membre del Consell Regulador, Enric Dalmau, descarta marxar de Lleida. “El tema dels ajuntaments és molt complicat, perquè quan et canvia el sentit del polític que hi ha allí, problemes, mentre que la Diputació és de tothom i aquests problemes no els tindràs”, diu Dalmau. El representant de la FCAC explica que “pràcticament se’ns va fer marxar de la Granadella” i que ni el Consell Comarcal ni l’Ajuntament de les Borges van voler acollir-los. “L’únic que ens va donar aixopluc i n’estem més que contents és la Diputació”. Dalmau afegeix que l’ens provincial està preparant una sala de tastos de vins i olis a Lleida “de primer ordre” i que “no podrem tindre mai a cap poble”. “Nosaltres, si sortim, continuarem estant a la Caparrella”, conclou.