COMARCA

La candidatura continuista s'imposa a les eleccions a la DOP Les Garrigues

La candidatura de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) s'ha imposat a les eleccions a la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Les Garrigues que han tingut lloc aquest diumenge, 18 de setembre i coparà els deu membres que formaran el nou Consell Regulador, ja que els cinc del cens d'elaboradors ja els tenia assegurats al ser candidatura única. Al cens de productirs, la llista de caràcter continuista ha obtingut entre 299 i 304 vots, mentre que la que formaven Unió de Pagesos i JARC n'ha obtingut entre 169 i 191, en uns comicis en què han votat unes 500 persones del total de més de 3.000 que hi tenien dret.

Tot i ser llistes obertes, és a dir, que cada elector podia escollir els noms que volgués d'entre tots, és molt probable que la tendència majoritària fos la del vot en bloc, ja que els votants havien rebut a casa una carta de cada candidatura amb els noms ja marcats. Això explicaria, en part, l'obtenció de tots els cinc representants en joc per part de la FCAC i que UP-JARC no n'hagi obtingut cap.

Pocs punts votació
Un dels handicaps de la jornada electoral per fomentar la participació, criticat per ambdues candidatures en les setmanes prèvies, ha estat l'existència de només quatre meses de votació (Maldà, les Borges, el Soleràs i Maials), quan a les eleccions a cambres agràries són una vintena. La participació, finalment, ha rondat el 20%. Feia més de 20 anys, a més, que no hi havia eleccions, ja que en tot aquest temps sempre hi havia hagut una sola candidatura. Aquesta era la primera vegada en molt temps, per tant, que es presentava una alternativa, amb l'oposició al projecte d'ampliació de l'àmbit de la DO a noves comarques com a principal bandera.