COMARCA
- Les Borges Blanques

Jornada contra la Hispanitat a les Borges

(foto: arxiu)

El dimecres 12 d’octubre és el Dia de la Hispanitat, la jornada en què Espanya celebra el seu dia nacional i que commemora l’inici del contacte entre els continents americà i europeu arran de l’arribada de Cristòfor Colom a Amèrica. La celebració oficial del 12 d’octubre que es fa cada any a Madrid té també un fort component militar, amb una desfilada amb el rei i la família reial com a màxims representants de l’Estat.

El caràcter d’exaltació nacional espanyola i militarisme que caracteritza el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, ha fet que des de l’independentisme català hi hagi hagut, històricament, diverses expressions contràries. Per primera vegada en molts anys, a les Borges hi ha una jornada reivindicativa en aquest sentit. Es farà a la Capella i tindrà una mirada vers l’Amèrica llatina, amb una xerrada al matí sobre Mèxic i el terrorisme d’estat, a càrrec de l’associació Activistas Independientes Europa-México” i la projecció al vespre, a la sala Maria Lois, del documental “Mirar morir. El ejército en la noche de Iguala” sobre la tràgica desaparició de 58 estudiants.

Entremig hi haurà un vermut musical amb ritmes caribenys, organitzat per La Bodega i la cerveseria O’Brothers i un dinar de botifarra i tast de cuina mexicana organitzat per l’Ateneu Popular Garriguenc. Els beneficis es destinaran a l’ONG Pro-activa Open Arms, que treballa en el salvament marítim de refugiats a la Mediterrània.